14 Şubat Sevgililer Gününün Anlamı Nedir?


Sevgililer Günü (Valentine’s Day – Valentayns Dey) diye bize yutturulan bu ticari günün gerçek anlamı nedir?

Sevgililer günü diye bilinen 14 Şubat daha önceleri Saint Valentine olarak adlandırılıyordu. Saint Valentine ise, adından anlaşılacağı gibi, katolik bir azizdi ve üçüncü yüzyılda yaşamıştı.

Rivayet odur ki, katolik rahip günün birinde hapse atılır. Nedenine gelince: Roma İmparatorluğunca evlenmeleri yasaklanmış askerleri gizlice sevgililerine  kavuşturup evlendiriyordu.    Roma kurallarına ters düşen bu davranış nedeniyle aziz rahip ölüm cezasına çarptırılmıştı.
Hapiste yatarken gardiyanı Asterius rahipte bazı güçler keşfetti. Dualarla insanları iyileştirebildiğini anladı. Gardiyanın kızı kördü ve rahipten kızını iyileştirmesini istedi. Rivayete göre kızın gözlerini açmayı beceren Valentine kaderinden kaçmayı beceremedi.

Roma İmparatorluğu kanunlarına karşı gelerek askerleri sevgilileriyle gizlice evlendiren rahip daha sonra zindanda öldürüldü. Ölmeden önce körlükten kurtardığı kıza “Valentaynından sevgiyle” notu gönderdiği söylenir.

İşte böyle.. Sevgililer Günü (Valentine’s Day) diye bilinen günün çıkış noktasının Valentine isimli Katolik pederle başladığı düşünülür.

Fatoş’ça:
“Asırlar önce bir katolik keşişin çiftleri evlendirmesi, sonra hapse girmesi, ölmeden önce sevdiği kıza romantik bir not göndermesi modern yaşantıda neden kutlanıyor?” derseniz cevap açık: Amaç ekonomiyi canlandırmak.
Eşini, yarini, nişanlısını gerçekten sevenler bunu sadece sevgililer gününde göstermez. Hediye vermek de  gerçek sevginin ölçüsü değildir.  Gerçek sevgiyi göstermek insanın hareketleriyle, sözleriyle ve özüyle olur.

Sevgililer Günü (Valentine’s Day – Valentayns Dey) denen günün gerçek anlamı neymiş?