Parlak Pazartesi


Pazartesiyi seven yok gibidir. Kimine göre pespaye, kimine göre parlaktır!

Pazartesiyi seven yok gibidir dedim ama bir dakika! Harika bir hafta sonundan Pazartesiye geçiş yapmak “bunaltıcı ve iç karartıcı” olsa da, işini sevenler için hafta başı hiç de can sıkıcı değil!

Gallup anketine göre işini sevenler hafta sonu hissettikleri güzel duyguları hafta içinde de hissediyorlar. Böylesi çalışanlar Pazartesi işe gülümseyerek geliyor ve de bu davranışları sahte değil. Bu tür  elemanların Pazartesi toplantılarını da hevesli yaptıkları ve oldukça verimli çalışmalar çıkardıkları anlaşılıyor. İşini sevmeyen ya da çok ilgili olmayanlar için Pazartesi; duygusuz, verimsiz, isteksiz hatta öfke dolu bir gün oluyor.

Bu iki grup arasındaki fark nereden geliyor?

Gallup anketinin yaptığı araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 80’i işine ve iş yerine emosyonel bağlılık hissetmiyor.

monday

İşini seven de sevmeyen de hafta sonu olunca yorgunluktan bahsedior. Her iki gruptakiler de hafta boyunca duyduğu stres ve yorgunluktan şikayet ediyor ancak işini sevenlerin yüzde 77’si hafta sonu iyi dinlenerek yeni haftaya coşkuyla  başlayabiliror. İşini sevmeyenlerde bu oran sadece yüzde 62.5.

Araştırma sonuçlarına göre işine bağlı olmayan elemanların hafta içinde isteksizliği ve düşük performansı, hem psikolojik hem de fiziksel sağlığa zarar veriyor. Bu zarar, kötü yemek alışkanlıklarının ve stresin neden olduğu kalp rahatsızlıklarıyla belli oluyor. Kısaca; işini sevmiyor olmak sağlığa risk teşkil ediyor.

Yöneticilerin iş ortamını sevdirmek ve çalışanların daha verimli olmalarını sağlamak için yöntemler bulması öneriliyor. Sonuçta eleman çalışma ortamına artı değer katabilmeli.  Bu nedenle hafta başından başlayarak verimi belirli seviyede tutabilmeli.

Pespaye pazartesiyi düşünerek ofise gelmek yerine, hafta sonundan yeni haftaya geçerken daha iyimser olmak öneriliyor. Bu durumda yöneticilerin elemanlarına bu geçiş sırasında destek olmaları iyi bir firkir olabilir! Nasıl? Bu tamamen çalışma ortamının gereksinimleri ve yöneticilerin yaratıcılığına kalmış! Parlak Pazartesi hayırlı olsun!!

pazartesi2