Parayla Mutluluk Olur


Forbes Dergisinde çıkan bir çalışmanın sonuçlarına göre parayla mutluluk oluyor. Bence para değil mutlandıran.. Bilakis mutsuzluk kaynağı sahip olunan haddinden fazla para..

Bol bol parayla, mesela piyangoyla gelen para ile mutlu yaşayan var mıdır bilemem ama soruyorum.. Nerede kaldı büyüklerimizin “Para mutluluğu satın almaz!” şeklindeki öğütleri?

Araştırma sonuçlarına bakalım:

Temelde sonuçlar şöyle diyor: Mutluluk için yılda 50 bin dolar civarında para yapmak gerekiyor. Bu değer yıllar içerisinde arttıkça mutluluk da artıyor. Ancak eğer yıllık gelir 75 bin doların üzerine çıkacak olursa mutlulukta fazla bir fark hissedilmiyor!

Size de “parayla mutluluk olmaz’ dememişler miydi? Nerede yanlış yaptık? Kim doğru? Kim yanlış? Bir kez daha soralım: Parayla mutluluk satın alınabiliyor mu, alınamıyor mu?

Forbes’e göre kaos burada son bulmalı! Parayla mutluluk oluyor!

Pennsylvania Üniversitesi ve Michigan Üniversitesinin birlikte yaptığı çalışmanın sonuçları özetle şöyle diyor:
  • Zengin ülkeler fakir ülkelerden daha mutlu.
  • Aynı ülkede yaşayan zenginler, o ülkenin fakirlerinden daha mutlu.
  • Ülkeler ekonomik açıdan zenginleştikçe bahtiyar oluyor.
Kısaca bütün ülkelerde para ve mutluluk arasında doğru orantı bulundu! Yani biri arttıkça diğeri de artış gösterdi.

Bulguların en sürpriz yanı ise belirli bir gelir seviyesinden sonra insanların mutluluklarında fazla artış görülmemesiydi. Örneğin yıllık geliri 75.000 doların altında olan bir ailede, bin dolarlık bir artış mutluluğu iki katına çıkmasına yarıyor ama eğer yıllık gelir “altı haneli” figürlerdeyse bin dolarlık bir yükselme fazla mutluluk anlamına gelmiyor. Yüksek gelirlilerde (örneğin yıllık geliri 300 bin dolar olan bir ailede) mutluluğun artış göstermesi için bin dolar değil, kırk bin dolar gibi bir artış gerekiyor.

Sonuç: Hangi kıtada olduğuna ya da hangi lisanı konuştuğuna bağlı olmaksızın parayla mutluluk hissediliyor!

Fatoş’ça:

Parayla mutluluk olur deniyorsa da, fazla parayı görüp şaşırmak da mümkün! Piyango kazananları, kendine ve topluma yabancılaşmış artistleri, bol parayla transfer olan sporcuları ya da çalıp çırpan politikacıları düşünürsek, fazla para insanı yanlış şeylere yönlendirebiliyor. Öyleyse önemli olan parasal zenginliğin ve maddiyatın ötesinde manevi zenginlik hissetmektir. Yani parayla veya parasız, önemli olan hayata bakış, hayat karşısında duruştur.

Bir de düz, sade ve hırstan uzak bir yaşam konulu yazımızı okuyun..

kutu kutu param olsaKüresel Elit Kimdir?

One thought on “Parayla Mutluluk Olur”

  1. Eğerki,fazla paran varsa,bunu etrafındakilerle paylaşıp,onları mutlu edersen,sende mutlu olursun.İşte Avrupa’daki ve ABD ki birden çok zengin olmuş kişiler,mal varlıklarını hayır kurumlarına bağışladılar.Çocukları içinde,onlarda çalışsın kazansın diyorlar.(Microsot ,Bil Gates).Ama bu büyük serveti çocuklarına bırakıldığı zaman miras kavgasına düşüyorlar.
    Alınteriyyle kazanılmamış servetler sıkıntı verir.

Comments are closed.