Veri Deposu DNA (dieney)


Fütüristik bir elektronik edevattan bahsetmiyorum, ama küçük parmağınızın büyüklüğünde bir alana bir milyon CD’den gelecek verinin aktarılabileceğini söylüyorum. Nasıl bir edevattır bu diyeceksiniz? Elektronik bir alet değil, DNA (denea)!  Ayrıca aktarılan bu veri yüzyıllar boyunca bozulmadan depolanabiliyor.

Bilimciler büyüyen dijital bilginin bir yerlerde saklanması grektiğini ve bunun için DNA (diyeney) kullanılabileceğini söylüyorlar.

Shakespeare’in 154 şiiri, bir fotoğraf, bir bilimsel çalışma ve 26 sesli medya meteryali küçücük bir denea test tübüne yerleştirildi bile!

Bu proses sırasında birler ve sıfırlar 4 haneli DNA koduna dönüştürüldü. Bu kod sayesinde sentetik DNA yapıldı. Ardından kompütürler DNA moleküllerini okudu ve kodlanmış bilgiyi depoladılar. Bilgisayarların DNA moleküllerini okuması yaklaşık 2 hafta sürdü. Başlangıç için hiç de fena bir süre değil. Bütün bu çalışmaya ait bilgi ve sonuçlar Nature dergisinde yayınlandı.

Bilim insanlarına göre DNA bilgi saklamak için iyi ve kullanışlı olabilir ama sık sık okunmak istenirse pek pratik olmuyoar. DNA’ya bilgi depolamak çok kolay diyen bilimciler; “önce DNA’ya bilgiyi yükle, sonra soğuk, kuru ve karanlık bir yerde beklet” diyorlar!

Belki önümüzdeki 50 yıl gibi bir sürede nikah, düğün, nişan, mezuniyet ve bebek fotoğraflarının DNA’larda saklanabilmesi mümkün olacak.  Bilimciler DNA’ya yüklenen bilginin canlılara yerleştirilmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını söylüyor aksi halde yeryüzü genetiği elektronik bilgiyle değiştirilmiş canlılarla dolacağını açıklıyorlar!  DNA bilgi saklamak için uygun olsa bile bilgisayarın hard diskinin (sabit sürücüsünün) yerini almayacağını da ekliyorlar.

Şimdi Twitter’da başından beri yazılanların avuç içi büyüklüğünde bir alana sığdırıldığını düşünün.  Bilimciler “Her ne kadar fütüristik bir edevat gibi görünse de bildiğimiz DNA’nın ‘geleceğin veri depolama aleti’ olacağını düşünmek hayli zor!” diyorlar ama bence sxylediklerinin aksine var güçleriyle DNA (dieney) üzerine veri depoluyorlar!