İsim Çılgınlığı

 

İsim çılgınlığı konusu da nereden çıktı? 

Getto Amerikan bebek isimlerini duydukça, o bebeklerin büyüdüklerinde abuk subuk isimleriyle hangi deliğe saklanacaklarını düşünmeden edemiyorum.  Unutmadan.. Tuhaf Amerikan isimleri genelde getto yaşantısına aittir! Örneğin alkollü içki isimleri verilmiş bebekler: Bacardi, Cristol, Hennessy gibi.. Ya meyve isimli bebekler? Chiquita, Apple, Kiwi gibi.  Uyduruk isimlerle büyüyen zavallı bebeklere ne demeli? Tay Tay, ChaCha, Afrikanishanika, La’Taniana’Bo’Vanashrianiqualiquanice gibi.. Seven, English, Trucker, Delicious, Siyah..siyah as a baby name“Amerikan varoşlarının isimlerinden bize ne?” derseniz, trend yaratmak isteyen  “modern” Türkçe isimler de var!  Bebeğine Ahsen, Alarçın, Alya, Ares, Bermal, Çevrim, Çilek, Çiller, Darcan, Duyal, Elma, Evgin, Gün, Ildır, Ildız, Işıtan, İlgi, İlgin, İlkin, Jerfi, Kırca, Kırhan, Manço, Okşan, Parla, Perçem, Peril, Püren, Serin, Sıcak, Solmaz, Şelale, Tilbe, Ulaç, Lezzetli.. gibi isimler verenleri yadırmaya hakkım yok!  Ama.. Bence bazı isimler, nasıl desem, biraz fazla gayretli! Ha bir de..  Oldukça manalı ve kulağa hoş gelen klasik isimlerimiz var, bunların unutulmamasından yanayım.

İsim çılgınlığı kötü televizyon dizileri gibi gelir geçer ama öyle isimler vardır ki klasiktir, modası hiç geçmez. İnsan yavrusu bebekliğinde de yetişkinliğinde de böyle isimleri rahatça taşır.

Bebeklere öyle isimler veriliyor ki bazıları bebekken tatlı ama yetişkinlikte komik; bazıları bebeklikte ve çocuklukta yakışıksız ve bunun için yaşlanmayı beklemek lazım; bazı isimler var ki hepten tuhaf! Buna bir örnek “Manço: manda yavrusu” gibi..

Son zamanlarda bebeklere verilen isimleri gördükçe “Neden klasik isimlerden kaçılıyor?” diye sormadan edemiyorum! Bunu hepimiz yapıyoruz! Klasik dediğimiz şey eskidir, ama dikkatli bakılırsa nesilden nesile geçen bir asalet demektir! Yani asaletin modası asla geçmez! Böyle isimler zamanı zorlar, zamanı testten geçirirler!

Yeşilçam’ın ve kent efsanelerinin yardımıyla uydurulmuş isimler bebeğinize uygun değilse,  klasik isimleri göz önünde bulundurun!! İsim çılgınlığından yana değilseniz; annenizin, babanızın ve değer verdiğiniz büyüklerin nadide isimlerini verin bebeklere. Yavrularınız küçükken de büyüdüklerinde de o güzide isimleri taşıyabilsinler!

Bebeğime pek duyulmamış, yaygın olmayan, yeni ve modern isim vermek istiyorum! Ben isim çılgınlığından yanayım!” diyen anneleri ve babaları da duymak istiyorum.. Bebeklerine verdikleri isimleri de yazarlarsa süper olur!