Çocuk Doğurmak, İş ve Özel Yaşantı


Çocuk doğurduktan sonra meslek ve özel yaşamınızda kaos yaşadınız mı? Hamilelik sonrası depresyon denen şey nedir biliyor musunuz?

Devletten yeni annelere maaş müjdesi gelmez mi? Bebek dünyaya getiren annelere 122 günlük izin parası ile beraber bakıcı maaşı da verilemez mi? Kadınlar, çalışmadıkları sürenin parasını alamaz mı? Gebelikten sonra hissedilebilecek depresyon belki bu müjdelerle azaltılabilir!

Hamileliğin ardından baş gösteren depresyon gerçektir ama her kadın yaşamaz. Çalışan bir anneyseniz ve doğumdan belirli bir süre sonra işe dönmek zorundaysanız, size kolaylık değil zorluk çıkaran bir işvereniniz varsa haliniz kötü! Bu sorunu çözmenin en iyi yolu önce kendinizi düşünmenizdir, buna bağlı olarak yeni bebeğinize ve ailenize rahatlıkla bakım gösterebilirsiniz.

İş yerinde durum ne olursa olsun birkaç küçük öneri işinize yarayabılır. Yazdıklarım hem çalıştığı sırada bebek doğurmuş bir kadın hem de sağlık profesyonelinin tavsiyeleridir:

Kendinizi suçlu hissettiğinizde: İyi bir anne, eş ve çalışan olmadığınızı düşündüğünüzde;

Kafanız sürekli olur olmaz şeylerle meşgulse: Korkular, olumsuzluklar, başaramama düşüncesi ve etraf ne der endişesi varsa;

Sürekli yorgun ve uykusuz hissediyorsanız: Yapmam gerek, bitirmeliyim, olmazsa olmaz düşünceleriyle boğuşuyorsanız;

Üstesinden gelinmez sorumluluklarınızdan yakınıyorsanız: Yeni bebek sağlıklı mı, diğer çocuklarıma ilgi gösteriyor muyum, son zamanlarda eşimle ilişkim ne düzeyde gibi düşünceler beyninizi kemiriyorsa;

Kendinizden çok şey beklemeyin! Yaptıklarınız ve uğraşılarınız boşuna değil. Herşeyi her zaman en üstün performansla yapamayız. Sonuçta insanız. Süper kadın, süper eş, süper anne, süper çalışan olmaya çalışmak sadece sinirlerimizi yıpratır. Robot olmadığımıza göre bazı şeylerin güdük kalması normal!

Hem fiziksel hem de mental mola şart. Yaptığınız işi bırakıp 15 dakika bedensel olarak dinlenmenin yolları vardır mutlaka. Ayrıca aroma terapi ve dinlendirici müzikle de mental dinlenme hissedebilirsiniz. Çoğu kez ılık bir duş hiç beklenmedik faydalar sağlar. Hobiler, yürüyüşler ve hafif eğzersiz de öyle, tabi zaman bulabilirseniz. En önemli şey bedenin ve beynin sesini dinleyip o doğrultuda hareket etmektir.

Öncelikler önemlidir. Öncelik sırası zamana ve şartlara göre değişir. Esnek olmaya çalışın ve öncelikleri yerine getirin. Yeri geldiğinde “Hayır” demeyi bilmelisiniz.

Günde en az 6 saat uyumaya çalışın. Vücut yeterince dinlenmediğinde beyin fonksiyonel olamıyor. Uykuya gitmeden önce yapabildiklerinizi yapın, “yapabileceğimin en iyisi bugünlük budur” dedikten sonra rahat bir uyku çekin. Olaylar, düşünceler, korkular ve sorular çözülmese bile çözmeye uğraştınız, öyle değil mi?

Bir sonraki güne gülümseyerek uyanın. Hamilelik ardıdan hissedilen depresyon vardır, gerçektir. Her kadını etkilemese bile hem yeni annenin hem de etrafındakilerin bu bozukluktan haberdar olması gerekir.anne ve bebek

Hamilelik sonrası ve Maternal Depresyon ile iliğili diğer yazılarım:

Maternal Depresyo n ve Yiyecekler

Hamileli Öncesi Depresyon

Hamileliten Sonra Depresyon

Depresyon ve Yeni Anneler

Yeni Doğum Yapmış Anneler