Analitik Düşünebilen Şirket Elemanları


Amerikan Yöneticiler Derneğinin yaptığı bir çalışmanın sonuçlarına göre Amerikalı çalışanlar temel analitik becerilerden yoksun! Şirket elemanlarında analitik düşünme yetisinin olmaması ya da yetersizliği şirketin rekabet gücünü zayıflatıyor.

Analitik beceri nedir?

İletişim, işbirliği, yaratıcılık ve sorun çözme gibi vasıflar çözümleyici niteliktedir. Firmaların, özellikle günümüzde, rekabet edebilmesi için çalışanlarında tahlil maharetlerinin olması şarttır. 2012 yılında yapılan Kritik Beceriler Anketine toplam 768 yönetici ve üst düzey yönetici katıldı. Ankete katılan yöneticilerin elemanları puanlamaları istendi. Sonuçlara göre Amerikan çalışanlarının analitik düşünme ve uygulama yeteneği vasat bulundu!

Beceriler averaj veya düşük olarak puanlandı ve sonuçlar şu şekilde çıktı:

İletişim (%62), yaratıcılık (%61), takım ruhu (%52), eleştirel düşünce (%49).

Ankete katılan yöneticilerin yüzde 75’i bu özelliklerin küreselleşen kültürde gittikçe daha da önemli olduğunu düşünüyor. Deneyimli çalışanlar genelde analitik beceriler konusunda daha iyi ama onların bile tazeleyici kurslara ihtiyacı var. Analitik beceriler genç çalışanlar tarafından daha kolay ve çabuk öğreniliyor.

2009 yılında 400 yöneticiyle yapılan bir başka çalışma da aynı sonuçları bulgulamıştı. Kısacası o zaman da şimdi de Amerikan çalışanlarının ihtiyacı olan şey tahlil gücünün arttırılması.

Çalışma sonuçlarına bakarak Amerikan şirketlerinin yapabileceği birkaç şey var:
  • Mentor ve şirket içi eğitimlerin arttırılması.
  • Birebir koç tekniğinin yaygınlaştırılarak uygulanması.
  • Şirket içinde görev rotasyonu yapılması.
  • Profesyonel gelişim kurslarının arttırılması.

Çalışanların analitik düşünce yetisinin arttırılması en başta işletme değişim hızı ile ilgili bir gereksinim. Ayrıca küresel rekabet, işin nasıl başarılacağı ve organizasyon yapısı da göz önünde bulundurulduğunda kritik düşünce eksikliği şirketlere zarar verici nitelikte.