İlham Veren Liderler


Liderlik konusunda katıldığım seminerlerden birinde konuşmacı “günümüz liderleri önce kendini düşünüyor, ama liderlik vasıflarından biri ve en önemlisi önderliktir.” demişti.

Liderlik doğru insan grubunu etkileme becerisidir ki liderin arkasında gelenler kendilerini davaya adayabilsinler. Yani önce “nasıl iyi bir lider olurum?” sorusunu sormak yerine “neden insanlar peşimden gelsin?” sorusunu sormalı.

Ne dersiniz, liderlik vasıflarından bazılarına bakalım mı?

  • Liderin bir görüşü vardır. Liderler çözülmesi gereken sorunları, ulaşılması gereken hedefleri görür. Onun gördüklerini başkaları ya görmez ya da elini taşın altına koyma cesaretini gösteremez. Lider kararlıdır ve önderlik yapar çünkü o olmadan hareket olmaz.
  • Lider hevesleri kamçılar; kendisi tutkuluysa diğerlerine de tutku taşır.
  • Liderine güvenen insanlar aynı zamanda kendi fikirlerinin duyulmasını da ister. Lider onlara da fırsat verir.
  • İyimserlik karizmanın arkasındaki sır olarak bilinir. İyi bir lider fikirleri, kaynakları ve fırsatları çekinmeden paylaşır. Arkasından sürüklediği insanların önünde olumlu tavırlarını korur, ağzını bozmaz, kimseyi aşağılamaz ve kendisine güvenenleri bu yönüyle de etkiler.
  • İyi bir lider her şeyde ve herkeste bir potansiyel olabileceğini düşünür. Kimsenin hayallerini öldürmez.
  • Lider değerleri besler, güç birliği oluşturur, sorunları çözmeye uğraşır ve insanlığı yüceltir. Liderler proaktiftir. Ama liderlik sandalye hevesi ya da güç değildir. Arkasından sürükledikleriyle birlikte çalıştığında medeniyet ilerler. Lider etrafındakilerin beklentilerini, motivasyonunu, potansiyelini kamçılar, çıkarılan ortak çalışma ise insanlığın yararınadır.
  • Kitleleri sürükleyebilmek için karizmaya gerek vardır.
  • Liderin diğer bir özelliği güvenilir olmasıdır. Dürüstlük ve namus bir liderin sahip olması gereken en önemli karakteristiktir.  Lider diğerlerine öncülük yapar ama, tek başına olsa hiç bir şeyin beceremeyeceği için kendisiyle birlikte olanlara da minnet borçludur. Onu takip edenler olmasa, kendisi lider olamaz!
  • Lider etrafındakileri harekete geçirmek için her fırsatta olumlu getiriden bahseder. İş güvenliği, işçi hakları, istikrar, yeni kanunlar, kadın hakları, sağlık, güvence, vs. Lider etrafındakilerin harekete geçmesi için onlara ne tür kazançları olduğunu sürekli hatırlatır; amaç hedefe hep birlikte ulaşmak, çoğunluğun çıkarlarını gözetmektir.
  • İnsan beyni resimlere ya da videolara bakmaktan hoşlanır.  Lider fikirlerini paylaşırken gerçek hayat hikayelerinden de yararlanır, onu dinleyenlere resimli hikayeler anlatır. Hikayeler olaylarla bağlantı kurduğunda lider de etrafındakilerle sıkı bağlantıya geçmiş demektir.

Liderlik söz konusu olduğunda bir üçgen düşünelim. Sivri ucu en tepede ve burası rol model olsun. Altında sırayla liderlik görüşü, karizma, uzmanlık ve tabanda da takipçiler vardır. Rol model evvela görüşünü belli eder, karizmasını, güç ve uzmanlığını kullanarak takipçi kitleyi yönlendirir.

Etrafındakileri ilhamlandıran liderler akademik, politik, hayır vakfı gibi ortamlarda göze çarpar ama evlerde de liderler vardır: Babalar, anneler, akrabadan diğer büyükler de birer liderdir. İlham veren, coşturan, harekete geçiren, motivasyonu yüksek tutan, enerjiyi açığa çıkaran, dürüst, ilkeli, vatanını, milletini seven liderlere hayatın her basamağında ihtiyacımız var.

KADIN LİDERLER