Freelance Yazar Nedir?


“Freelance yazar nedir?” sorusuna cevap vermeden önce “Yazar ne demektir?” diyelim isterseniz..

Yazar, yazı yazan kişidir. Yazdığı konular eğlenceden sanata, bilimden yaşama, aileden topluma, sağlıktan bilimkurguya, mutfaktan web dizayna, dekorasyondan tamir işlerine  kadar değişen geniş bir yelpazeyi içerir ve son ürün özgündür, doğaldır, organiktir!

Gönüllü olarak yazılabildiği gibi para karşılığı  yazmak da olasıdır. Gazeteler, magazinler, reklam büroları, tercüme büroları veya diğer firmalar para karşılığı yazan yazarlar istihdam ederler.

Freelance kelimesi Türkçe’ye serbest çalışan olarak geçmiştir. Kelimenin kökeni nerden geliyor derseniz şövalyeler zamanına uzanmak gerekecek. O dönemde şövalyeler mallarını ya da servislerini, para ödemeye razı herhangi bir lorda sattığında yapılan iş free lance olarak adlandırılıyormuş. Günümüzde freelancer (serbest çalışan) sadece yazar değil, grafik artist, gazeteci, editör ya da fotoğrafçı da olabilir. Hatta ilgilenenler için serbest küratör olmak da mümkün.

Yazar tarafından ortaya çıkarılan ürün, para ödemeye gönüllü birine satıldığında olayın adı freelance olur. Freelance yazar bir şirket ya da kişi ile kontrat imzaladıktan sonra çalışmaya başlar.  Çalışma proje bazında olur, yani yazardan istenen yazı bir projedir ve iş bittikten sonra aynı firmayla ya da diğerleriyle yeni projeler söz konusu olabilir. İmzalanan kontrat pek fazla detay içermez; tarafların içerik, zaman ve hedefler konusunda anlaşmasından ibarettir.

Bir başka deyişle, freelance yazar küçük ölçekli bir işletme gibidir; işi kendisi bulur, hangi yazıyı ne kadar zamanda bitirebileceğine karar verir ve proje başına ücretini kendisi belirler.

Freelance yazmak değişik türlerde olabilir. Bir şirketi görünür kılmak için oluşturulmuş reklam mahiyetli yazılar, pazarlama odaklı yazılar ya da web ortamında dağıtılmak için oluşturulmuş yazılar freelance olarak bilinir. Birçok freelance yazar magazinler için yazıyorsa da; kar amacı gütmeyen firmalara finans bulmayı hedefleyen, öneri sunan yazılar da oldukça revaçtadır. Freelance yazarlar tam gün çalışabileceği gibi, bu işi ikinci iş olarak da yapabilirler. Web’de gördüğümüz şiir, blog, kısa hikaye, e-kitap ya da kurgu yazıları hemen her zaman freelance çalışmalardır.

Herkes freelancer olduğunu iddia edebilir ama her yazarın hayat deneyimi, eğitimi, ilgi alanı, bilgisi ve tutkusu aynı olmayacağı için firmalar seçim yaparken freelance yazarın satır aralarını okumadan karar vermemelidir.

Şimdi.. Yazılarımı okuyup, hedeflerinize uygun bir freelancer olup olmayacağıma karar verebilirsiniz. Umarım yazılarımdaki üslup, içerik, özgünlük ve güncellik tam aradığınız gibidir. Ve ben müellif.. Ve ben editör.. 

Halk Dilinde Dökümanlar

Edebiyat

Neden Blog Okuruz?

8 thoughts on “Freelance Yazar Nedir?”

  1. Bana kalirsa sen harika bir freelancer’sin. Kapsamli bir blog sahibisin ve onu guncel olarak isliyorsun.
    Benim bir numarali freelancerimsim 🙂

    1. Bu ne dinamik, ne başlatıcı, ne gözlemci, ne kamçılayıcı, ne içten bir yorumdur. Çok teşekkür ederim.

      Hedefim ücret karşılığı yazmak. Çünkü biliyorum ki birçok yerde freelancer’lara talep var. Amacım Türkçe yazmaya devam etmek. Bunun için uğraşıyorum.

      Freelancer yazar arayanlara duyurulur 🙂
      Tekrar teşekkür ederim.
      Fatoş

  2. Hedefine en kisa zamanda ulasmani diliyorum.arastirmaya,bilgilenmeye,gozlemlemeye ve paylasmaya cok kiymet veriyorum.sen bunu harika bir sekilde basariyorsun.harika bir blog yazarisin.asil ben tesekkur ederim.

  3. Freelance içerik editörü aramaktayız dönüş yapabilirmisiniz

    1. Freelance içerik editörlüğü için yazıyorum.

  4. Freelance yazarlar için genel bir buluşma ortamı ve kazanç kapısı var şu anda; ben tavsiye ederim açıkçası, birkaç lira ama çok düzenli olarak kazanmak isteyenler düşünebilirler. Baya profesyonel bir ortam ve yıllardır blog yazarlığı yapan bir danışman arkadaşın açmış olduğu bir site. adresi Webeditoryal.info denemek isteyenler için 😉 Herkese başarılar ve bol kazançlar dilerim. Umarım freelancerlık Türkiye’de çok yaygınlaşır.

    Tuğçe

  5. Konuyu çok güzel işlemişsiniz,bende freelance ilan vereceğimiz siteler aramaktaydım,ilgimi sanalisci.com ve projekurdu.com çekti…Bu siteler de tecrübesi olan varsa,paylaşırsa sevinirim.

Comments are closed.