Beyinden Beyine Uzak Mesafeli İletişim


Duke Üniversitesi bilimcileri, farklı yerlerde bulunan iki farenin beynini birbiriyle iletişime geçirmeyi başardı.  Uzak mesafeli beyinden beyine iletişim gerçekleşti.

Duke bilimcileri bir süredir beyin-makinası arayüzü üzerinde çalışmaktaydı. Bu iki fareden bir tanesi Brazilya’da diğeri Amerika’da bulunuyordu ve duyusal mekanizmaların gönderdiği sinyallerle iletişim kurabildiler.

Bu çalışma sırasında beyinden beyine arayüz uygulaması kullanıldı ve bir beyinden gelen görsel ve otomatik sinyallerin diğer beyine direk olarak ulaşması sağlandı.

Bu çalışmayla desteklenen şey; beynin alışılmamış sinyalleri proses etme gücünün olmasıdır.

Birinci fareden istenen şey, ödül alabilmek için yapması gereken işi yerine getirmesiydi. Bu fare işini başarıyla bitirdi ve beyin aktivitesine ait sinyaller diğer fareye mikrosimülasyon olarak ulaştırıldı. Böylece ikinci fare, birinci fareden gelen direktiflere göre yapması gereken işi biliyordu ve yerine getirdi.

Bilimcilere göre birinci farenin dikkatli olması gerkiyor. Buna bağlı olarak göndereceği sinyalleri alan ikinci fare de görevini yerine getiriyor. Direktifi veren farenin tam olarak ne istediğini bilmesi ve diğer fareye aktarabilmesi gerekiyor.  Eğer ikinci fare işini tam manasıyla yerine getirirse, birinci fare de ödül alıyor.

Bu çalışmada ortaya çıkan bir başka bulgu ise duyumları alan ikinci farenin hem kendi beyin ve bedenini hem de sinyal gönderen fareninkini hissetmesiydi.

Ancak bilim adamlarının henüz anlayamadığı şey, duyum gönderme sırasında sinyal gönderen birinci farenin “kendisi olma halini” yitirip yitirmediği. Bunun anlaşılması için daha detaylı deneylerin maymunlar üzerinde yapılacağı bildirildi.

Soru şu: Beyinsel olarak birbirine bağlanmış insanlar birlikte çalışabilir mi? Yani ben Türkiye’de, bir arkadaşım Fransa’da ve bir diğeri Libya’da iken, üçümüz beyin sinyalleri ile ortak bir çalışma çıkarabilir miyiz?

Bu çalışmanın yöneldiği konu akıllı beyin makinaları yapmak ve beyinden beyine kontrol mekanizması oluşturmak.  Bu makinalar sadece nöron aktiviteleri almakla kalmıyor duygular tarafından da stimüle edilebiliyor. Bunun tek nedeni beyinin stimülasyonalarla öğrenebilmesi.