Victoria’s Secret Müşterisi Kim?


Victoria’s Secret’in müşterileri kimlerdir? Küçük kızları hedeflediğini biliyor musunuz? Bu yeni bir şey değil ama son zamanlarda boyutlar büyüdü ve sanki!

İki gün önce 13 yaşındaki oğlumla AVM’de gezerken Victoria’s Secret mağazasının önünden geçtik. İster istemez vitrinlere kaçamak bakış atarak yolumuza devam ederken oğlum okuldaki hemen bütün kızların Victoria’s Secret’ten giyindiğini söyledi. Victoria’s Secret küçük kızları hedefliyor, bu kesin ama benim aklım başka bir şeye takıldı. 13 yaşında bir erkek çocuğu okuldaki kızların bu mağazadan giyindiğini nereden biliyordu?

Şaşkınlığımı atıp sormama fırsat bırakmadan kendi yaptığı yoruma açıklık getirdi; kızlar Victoria’s Secret giyindiklerini kanıtlamak için mağazaya ait çantalarla ya da maskotlarla okula geliyorlarmış. Genç kızlar için ayrılmış bölümünde PINK ürünleri satılıyor ve bu sözcük hemen her üründe ya sembol olarak ya da yazı olarak görülür bir şekilde basılıyor. Çantaların üzerinde, eşofman altlarının kalça kısmında, eşofman üstlerinin göğüs baştan başa geçen PINK yazısını gören erkek çocukları da kızların neler söylemek istediğini anlıyor.

Victoria’s Secret 1977 yılında bir karı-koca tarafından kuruldu. Bu tarihten önce erkek eş, karısına içinin çektiği gibi iç çamaşırı bulamadığı için yakınır olmuştu. Dükkana giderek seksi iç çamaşırı almak istediğinde ya hayal ettiği tarzdan iç giyim bulamıyor ya da satıcılar tarafından sorgulayıcı, aşağılayıcı bakışlarla karşılaşıyordu. Bunun üzerine iç giyimin katalogla, yani posta alışveriş yöntemiyle, yapılabileceğini düşünüp market araştırmasına girişti. Bu araştırma 8 yıl kadar sürdü ve ardından banka kredisi alarak Victoria’s Secret markasını oluşturdu. Asıl amaç utanmadan, çekinmeden, aşağılanmalara maruz kalmadan gönül rahatlığıyla kadın iç giyimi alabilmekti.

Buraya kadar güzel, çünkü Victoria’s Secret’in asıl amacı yetişkinlere satış yapmaktır. Son zamanlarda neden küçücük kızları da hedefliyor?

Herhangi bir Victoria’s Secret mağazasının önünden geçecek olsanızı normal insan ölçüsünde posterlerden fırlayan seksi modeller ve hemen hemen çıplak vücutlar görürsünüz. Yetişkinlerin hedeflenmesine karşı değilim ama orta okula giden kızların bu dükkanlardan alışverişe itilmesine karşıyım. Tabi ki henüz çocuklukla ergenlik  arasına sıkışmış kalmış 13 yaşındaki oğlumun kafasının –okulda bile- cinsellikle meşgul edilmesine iyice karşıyım.

Victoria’s Secret’e soracak olursanız küçük kızları hedeflemiyor, tipik müşterisi 20-40 yaş grubu. Ama dükkanın PINK kısmına girdiğinizde sevimli oyuncak ayıcıklar, maskotlar, pembe köpekler ve küçük kızların ilgisini çekecek birçok ıvır zıvır var.  Victoria’s Secret gibi kar marjini çok yüksek bir işletmeden bahsediyoruz. Her kesimden yetişkinin avuçla para saçtıklarını düşünecek olursak, küçük kızları da hedeflemesindeki neden açgözlülük mü?

 

 

 

4 thoughts on “Victoria’s Secret Müşterisi Kim?”

  1. Hangi mağazadan alıp iç çamaşırı giydiklerini gösterme yöntemi olarak sokaklarda o mağazaya ait çanta ile gezme 1-2 sene önce benim de dikkatimi çekmişti. İstanbul’da özellikle kapalı kadınların ellerinde Penti’nin çantalarını gördüğümde aklıma ilk olarak bu konu geldi. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

  2. Gecen hafta bir avm de gezerken victorias secret magazasinin onunden gectim ve iceri girip girmemekte tereddut yasadim. Sanirim cekindim ve es gecerek yemek katina ciktim. Yan masamda tam da yazinda bahsettigin yas grubundan 3 kiz ve ellerinde o magazaya ait pembe poset. Bir kadin olarak icinde ne oldugunu merak ettim.bir erkegin hele ki kendi yasitlari erkek cocuklarinin merakini dusunmek bile istemiyorum.kafami kurcalayan bir konuya bilgilendirici ve sorgulayıcı yaklasimin icin tesekkur ederim.

  3. Fatoş öncelikle size ve ailenize sağlıklı uzun ömürler dilerim.
    Son zamanlarda sadece kız çocuklarında değil erkek çocuklarında da ortaya çıkan kendisini görsellikle ifade edebilme öğretisidir.Çocuklarımızı yetiştiren sistemler aile,okul,sosyal çevre ve sokak kültürü üst geğerlere az önem verdikçe yani en çalışkan olma,en terbiyeli olma,en çok yardım eden,merhametli,temiz giyinen,düzgün konuşan,iyi kompozisyon yazan,iyi şiir yazan yada okuyan,araştıran,soruşturan yani kısaca elle,parmakla gösterilen üst değerler için çaba harcamayınca ve bunlar alkışlanmayınca üsttekileriyle yani süsle,elbise ile marka ? giyinmeyle ifade edeceklerdir.Markalar kadar bizde suçluyuz aslında.Baki selamlar

  4. Bu gördüklerimiz sadece sonuçtur. Açık Pazar ve Aşırı Tüketim hastalığının sonucudur. Bir toplumun yaşam kültüründedi değerlerin kişinin kendi başarısına göre değil de giydiği kıyafetler ve satın alabildiği araçların markaları üzerinde yoğunlaştırılnmasının sonucudur. Bunun önlenmesi ancak siyasi düzeyde sonra da aile ve eğitim düzeyinde ciddi değişikliklerle mümkümdür.

Comments are closed.