Bir Satış Tekniği olarak Zenginleştirilmiş Gerçeklik

Zenginleştirilmiş gerçeklik veya artırılmış gerçeklik uygulaması (Augmented reality AR) teknolojisi hızla popüler oluyor. Bu teknolojiye; resimlerin üzerine yerleştirilen dijital imajlar diyebiliriz. Özellikle reklamcılıkta, ürün seçimi sırasında ve diğer pazarlama faaliyetlerinde zenginleştirilmiş gerçeklik tercih ediliyor.

Böylece satış tekniklerine en yeni, en teknolojik, en dijital, en trendi bir boyut eklenmiş oluyor. Artık akıllı telefon şirketleri telefonla birlikte AR yazılımları da tavsiye ediyorlar. Bu hızda giderse telefonlarımızdan ve tablet bilgisayarlarımızdan da hızına yetişilemeyen dijital imajlar fırlayacak.

Zenginleştirilmiş gerçeklik (AR) teknolojisi kullanımına örnekler: İç mimari ve iç dekorasyon alanında AR teknolojisi modası var desek abartmış olmayız. Evlerde ya da ofislerde mobilya düzenlemesi sırasında AR teknolojisi (AR app) son derece akıllı bir yaklaşım. Bunun için akıllı telefonla odanın fotoğrafı çekilir. Daha sonra mağazada zevke uygun mobilya seçilir. Oda ile mobilya imgesi birleştirilir. Görüntü, odaya yerleştirilmiş mobilyadan başka birşey değildir! Alıcı odasında mobilyayı düşündüğü gibi bulmadıysa, beğenmediyse ya da ölçüler uymadıysa orada başka mobilya imgeleriyle değiştirerek yeni kombinasyonlar denemek mümkün. Rüya gibi! Kolaylıksa kolaylık, zaman tasarrufuysa tasarruf!

Eve halı, televizyon ve beyaz eşya alırken, mutfak, tezgah ve evye değiştirirken, avizeleri yenilerken AR teknolojisini kullanacağımız günler yakındır!

AR App’ine sahip olan birçok firma ile bu yöntemle alışveriş yapılabilir. Örneğin kuaförler için ve tabi ki müşterileri için de bulunmaz bir rahatlık olabilir. Bu teknolojiyi yakından takip eden kuaförler için geçerli bir yöntem ama hayal aleminde dolaşmaya devam edelim: Kuaför müşterisinin fotoğrafını çeker, ardından müşterinin düşündüğü saç modeline yakın modeller bu fotoğraf üzerinde denenir. Yani müşteri kendi yüzünde değişik saç modelleri deneyebilir. Karar vermesi kolay olur, üstelik de eğlenceli bir yöntem.

Tokyo’da bir kıyafet mağazasının kıyafetleri AR teknolojisiyle deneniyormuş. Yani soyunma odasına girip giy çıkar yapmaya, onca zahmete paydos! Bu sayede, hiç çaba harcamadan yüzlerce kıyafet denemek mümkün! Kozmetik konusunda bile arttırılmış gerçeklikle makyajlıymış gibi görünmek mümkün!

Ben de zenginleştirilmiş gerçeklik (AR) teknolojisini anlatırken satış tekniği kullanıyormuş gibi hissettim. Yok, ben hiç birşey satmıyorum! Arttırılmış gerçeklik dedim, o kadar..