Video Oyunu Oynayan Yaşlıar


Video oyunu oynayan yaşlıların hayata daha pozitif baktığı ortaya çıktı. SimCity5 oynarlar mı bilinmez ama oyun oynayan büyüklerimiz daha mutlu hissediyormuş!

Video oyunlarını bilirsiniz, şiddet ve saldırganlık içerdiği için gençlerin uzak kalması tavsiye edilir. Buna rağmen çocuklar, gençler ve genç yetişkinler arasında video tutkunları görmek yaygındır. Hatta ABD’de en yeni akım, yeni evlenenlere ev eşyası hediye etmek yerine video oyunu vermek! İşte böylesi tutkunlar da var. Aslında video oyunu bağımlılarının ortalama yaşı 35 olarak bilinir.

Kuzey Karolina Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yaşlıların video oyunu oynaması iyi sonuçlar doğuruyor, moral düzeltiyor ve pozitif duygular aşılıyor. Bu çalışma sırasında 63 yaşında140 denek incelendi. Deneklere video oyunu oynayıp oynamadıkları, oynuyorlarsa hangi sıklıkta oynadıkları soruldu.

Katılımcılar üç grupta incelendi. Sürekli oyun oynayanlar, haftada bir kez ya da ara sıra oynayanlar ile hiç oynamayanlar.

Daha sonra araştırmacılar deneklerin moral ve ruh halini tayin eden testler uyguladılar.

Az da olsa video oyunu oynayan yaşlıların emosyonal (duygusal) durumu, hiç oynamayanlara göre daha iyi olarak tespit edildi. Hiç video oyunu oynamayanların negatif duygularla yüklü olduğu ve depresif halleri dikkat çekti.

Araştırmacıların bundan sonra inceleyeceği konu, dijital oyun oynayanların mental (akli) sağlığının daha iyi olup olmadığı. Video oyunu oynayan yaşlıların sosyo-emosyonal farklılıklarını anlatan bu çalışma Bilgisayarlar ve İnsan Davranışları adlı online dergide yayınlandı.