Pembe Yalanlar


Çiftler birbirine hafta ortalama 3 kez pembe yalan söylüyor. Amaç ilişkiyi sürdürmek, ağız tadını korumak!

Araştırmacılara göre üç küçük pembe yalan, aslında zararlı değil.

DePaul Üniversitesinde yapılan çalışma kişilerin gerçekten hissetmedikleri duyguları hissediyormuş gibi göstermelerini ve bunu haftada kaç kez yaptıklarını inceledi. Yani bir anlamda çiftlerin birbirini nasıl yanılttığını anlamaya çalıştı.

Mesela: Eşiniz saçını kestirmiş ve siz laf olsun diye beğendiğinizi söylüyorsunuz. Ya da hiç içinizden gelmediği halde sabah öpüşerek ayrılıyorsunuz. Çok kızgın olduğunuz halde dişlerinizi sıkarak karınızı sevdiğinizi söylüyorsunuz. Hiç mi yapmadınız?

Araştırma sırasında yaşları 18-27 arasında değişen toplam 57 katılımcı bir hafta boyunca günlük tuttular. Bunun öncesinde araştırmacılar katılımcılara yanıltıcı ya da aldatıcı dediğimiz sevgi gösterilerinin neler olabileceği konusunda kısa bir eğitim verdi. Katılımcılar günlüklerine bu türden kandırıkçı davranışları not aldılar.

Çalışmanın sonuçları sahte davranışların haftada ortalama üç kez tekrarlandığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar böylesi davranışların yaygın olduğunu ama ilişkiye zarar vermediğini söylüyor. Amaç kavgadan, olumsuz duygulardan uzakta kalmak ve birbirini kırmamaya uğraşmak.

Böylesi aldatıcı davranışlar ilişkinin içinde kalma güdüsüyle tekrarlanıyor. Araştırmacılar pembe yalanların pek de zararlı olmadığında birleşiyor. Pembe yalanlar zararsız ama daha büyükleri, örneğin sadakatsizlik gibi bir davranışı yalanla kapatmaya çalışmak yarardan çok zarar veriyor.