Arkadaşlık ve Sağlık


Arkadaşlık hakkında okuduğum bir makale arkadaşlığın her açıdan, özellikle sağlık açısından, yararlarından bahsediyordu. Okuduklarımı özet halinde paylaşmak istiyorum:

Arkadaşlık Erken Bunamaya Karşı Korur

Bir İsveç çalışması 75+ yaş grubundakiler arasında yaptığı araştırmada, birçok bağlantısı olan yaşlıların demans (bunaklık) riskini azalttığını bulguladı. Araştırmacılar buna neden olarak birçok değişik arkadaşlık ve bağlantının yaşlılar için mental jimnastik olabileceğini düşünüyorlar. Yaşlıarın biraraya gelmek için çok beklememeleri ve her fırsatta sosyal olmaları öneriliyor. Sosyal ortamların bulmaca çözülen, beyin jimnastiği yapılan ortamlara çevrilebileceği de öneriler arasında.

arkadas

Arkadaşlık Ömrü Uzatıyor

Avustralya’da yapılan bir çalışmada 1.500 yaşlı 10 yıl boyunca gözlemlendi.  Yaşlılar arasında arkadaşlığın, aile ve yetişkin çocuk sahibi olmaktan bile önemli bir unsur olduğu görüldü. Birçok arkadaşı olan yaşlıların hiç arkadaşsız yaşlılara göre yüzde 22 daha uzun yaşadığı bulgulandı. Uzmanlar yeni arkadaşlıklar edinmek için geç kalınmadığını düşünüyorlar. Tanışma firsatı yakalanmamış komşularla tanışmak, bir arkadaşın arkadaşıyla arkadaş olmak, site lokallerinde yeni insanlarla tanışmak, yeni hobiler ve ilgi alanları geliştiriken yeni insanlara açılmak birer fırsat olabilir.

arkadaslik3

Arkadaşlık Stresi Azaltır

Toplam 500 kalp hastası kadının iki yıl boyunca incelendiği bir bilimsel çalışmada sıkı arkadaşlıkları olan kadınların hayatta kaldığı tespit edildi. Bundan başka bir de yüksek tansiyon aşağı seviyelere çekildi. Uzmanlara göre yalnızlık beyinde cortisol denen stres hormonunu arttırıyor ve dolayısıyla kan basıncının yükselmesine neden oluyor. Diğer araştırma sonuçları sosyal dışlanmışlığın sinir sistemi tarafından fiziksel ağrı gibi algılandığını göstermişti. Uzmanlar yalnızlığın acı verdiğinde birleşiyor ve her fırsatta sosyalleşmeyi öneriyor.

arkadaslik1

Arkadaşlık Hastalıklardan İyileşme Sürecini Kısaltıyor

Meme kanserli 3.000 hemşirenin katıldığı bir çalışmanın sonuçları, çevresinde arkadaş ve destek sistemi olan hemşirelerin daha çabuk iyileştiğini gösterdi.  Arkadaşsız kadınların ölme oranının, etrafında arkadaş dolu olan kadınlara göre 4 kat fazla olduğu tespit edildi. Arkadaşların sürekli yakında olması değildi önemli olan, uzakta da olsa, arkadaşı olan kadınların hayatta kalma şansı arkadaşsız kadınlara göre daha yüksek bulundu. Uzmanlar sağlığı iyi olanların bile arkadaşa ihtiyacı olduğunu söylüyor. Zaten sağlık yararları olduğu için yapılan şeyin adı arkadaşlık olmaz. Olsa olsa ‘alırsam veririm’ şeklinde çıkar ilişkisi olur. Bu arada uzmanlar sürekli buluşma imkanı yoksa bile telefon, email veya sosyal medya aracılığı ile bağlantıyı sürdürmelerini öneriyor.

older

Arkadaşlık İyi Alışkanlıklar Geliştirmeye Yarıyor

Stresten arınmak için arkadaşla yürüyüşlere çıkılabilir ki bu sağlıklı bir aktivitedir. Arkadaşla ortak ilgi alanı geliştirilebilir ki bu da sağlıkla ilgilidir çünkü stresten arınma sağlar. Arkadaşla kitaplar okunabilir, filmler izlenebilir ki bunlar da beyin jimnastiğine yardımcı olur. Gel kanka, gel!

arkadas

Gördüğünüz gibi arkadaşlığın çeşitli sağlık yararları var. Yapıcı ve sağlıklı arkadaşlıklarımız bol olsun!

3 thoughts on “Arkadaşlık ve Sağlık”

  1. Okuduğunuz makalenin adını ve kime ait olduğunu öğrenebilir miyim acaba, bu konuyla ilgili tez hazırlamam gerekiyor da? 🙂

  2. slm ben aylin 165b 55kl mavi gozlu siyah sacli ben hic evlilik yapmadim ve amacim burda olmam bir yva kurmak allahin izinilen yeterki isanda allah sevgisi allah korkusu olsun sevgi saygi olsun benim icin ic guzelik onemli nete katilma sansim olmuyio tel 00359896944317 00359896944317

Comments are closed.