Yiyecekler ve Sınavlarda Başarı


Ben bir halk sağlığı profesyoneliyim. Eğer halk sağlığı çalışanlarının tam olarak ne yaptığını bilmiyorsanız şu linke tıklayın. Halk sağlığı öncelikle toplumun gidişatını gözlemleyerek yanlışları düzeltmek konusunda öncülük yapar. Bu yazımda öğrencilere okulda ve sınavlarda başarısında gerekli olan birkaç şey söylemek istiyorum.

“Bir halk sağlığı profesyoneli her fırsatta seminer veya konferansa mı katılırmış?” demeyin.. Ben katılıyorum. Ve en sıcak bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Son zamanlarda katıldığım bir seminerin konusu öğrencilerin okulda başarısını etkileyen yemek alışkanlıkları üzerineydi.

Öğrenciler sınıf geçmek için çok çalışmak zorunda, dolayısıyla stres yükleniyorlar. Aşağıdaki birkaç noktaya dikkat ederlerse okulda ve sınavlarda daha başarılı olabilirler.

Diyetisyenler öğrencilerin bol bol sebze ve meyve yemesini öneriyor.  En çok önerilen yiyecekler arasında kompleks karbonhidratlar var ki bu yiyecekler glukoz (şeker) içeriyor. Glukoz vücuda uzun sürede yayılıyor ve uzun süreli enerji veriyor. Bu tür yiyeceklere örnek olarak yulaf, esmer ekmek ve mısır verilebilir.

Gece ders çalışırken boş kalorili kırıntı tüketmek yerine sebze ve meyve öneriliyor. Bol sebzeli sandviçler de bir seçenek olabilir.  Sebze ve meyveler ya taze olarak tüketilmeli ya da suyu sıkılarak içilmeli; bunlara vücut ve beyin yiyecekleri deniyor. Aynı zamanda bu yiyecekler antioksidan ve Omega 6 ile Omega 3 ihtiva ediyor. Omega 6 veya Omega 3 içeren yiyecekler stresi kontrol altına almak için gerekli ve önemli. Öğrenciler çikolatalı süt içmek suretiyle gerekli kalorileri kolayca alabilirler.

Yiyecekler konusunda verilen tavsiyelere ek olarak egzersiz de öneriliyor. Ders çalışmak için uzun süreli masa başında oturmak ve harektesizlik kaslarda kramplara neden olabileceği için 15’er dakikalık molalar öneriliyor. Bu süreçte balkona çıkmak ya da odanın içinde birkaç adım atmak yararlı olabilir. Oda içinde hava kirliliğini önlemek için fırsat buldukça pencereler açılarak iç mekan havalandırılmalı.

Özellikle sınavlar zamanında tatlandırılmış içeceklerden, kızarmış yiyeceklerden, fast food ve şeker ihtiva eden diyetten uzak durmak öneriliyor çünkü bu yiyecekler öğrencinin yavaşlamasına neden oluyor.

Sevgili öğrenciler, umarım yukarıda vediğim birkaç ipucu sınavlarıdan önce ve günlük okul çalışmalarınızda işinize yarar, okulda başarınızı arttırır.

Genelde: Halk sağlığı uzmanları şekerli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmayı, onun yerine su içmeyi tavsiye ediyorlar.

Fazlaca prosesten geçmiş(yani işlenmiş) gıda maddesi tüketmemenin gerekliliğini de vurguluyorlar. Prosesten geçmiş gıda maddelerine örnek olarak mikrodalgada ısıtılıp servis yapılan hazır yiyecekler, markette satılan paketlenmiş kurabiyeler ve kekler, abur cubur ve tatlandırılmış içecekler verilebilir.

Diyetisyenler öğün aralarında sebze, meyve, az yağlı peynir, kepekli kraker, ve yoğurt yemeyi öneriyorlar.

Önce sağlık! diyorum ve yiyecek maddelerini tüketirken moderasyonu (ölçülü olmayı) öneriyorum.

Afiyetle kalın.