Tablet Bilgisayarlar ve Otizmli Cocuklar


Yeni Zelanda’da yapılan bir çalışma, konuşmayan otistik çocukların tablet bilgisayarlarla çok iyi iletişim kurabildiğini gösterdi. Bu çalışma tablet bilgisayaraların otistik çocukların iletişiminde kullanılabileceğine dair fikir veren  ilk araştırma.

Çocuklar tablet bilgisayarları kullanarak oyuncak, yiyecek ya da içecek istediklerini anlatabiliyorlar.

Çalışma sırasında araştırmacılar otistik çocukların iletişim tercihini anlamak için tablet bilgisayar, resimler ve işaret dili olmak üzere 3 seçenek verdiler. Çocukların yüzde 60’i tablet bilgisayarları seçti.

Doktorlar tablet bilgisayarı tercih eden otistik çocukların çoğunlukta olmasına karşın bütün çocuklar için seçenek olmadığına dikkat çekiyor. Kimi çocuklar için diğer iletişim araçları daha uygun olabilir. Ancak konuşma problemi olan otistik çocukların tablet bilgisayarlar aracılığıyla iletişime geçtiği de çalışma sonuçlarıyla desteklenmiş durumda.

Bu çalışmanın devamında, otistik çocuğun iletişim seçeneğine bağlı  olarak öğrenme süresinin kısalıp kısalmadığı incelenecek.  Ayrıca çocuğun seçtiği iletişim yöntemine göre yeni maharetler geliştirme olasılığını da hesaplamayı planlıyorlar.

Araştırmacılar otistik çocukların doğumdan sonra iki yıl süresince iletişim problemleri yaşadığını ve belki tablet bilgisayarların bir çözüm olabileceğini düşünüyorlar. Tabletlerin otistik çocuklara yeni iletişim becerileri kazandırarak yaşam kalitesini arttırabileceğini düşünüyorlar.

Otistiklere Oksitosin Hormonu

 

 

2 thoughts on “Tablet Bilgisayarlar ve Otizmli Cocuklar”

  1. buradaki bilgiler çok güzel teşekkürler.ama otistik terimi doğru değil.otizm hastası olabilir.mesela kanser hastasına kanserli yada kanserist-kanseristik denemez değilmi ?

    1. Yorum icin tesekkur ederim.

      Ben ABD’de yasiyorum ve otizm bozuklugu olan cocuklara verilen sifat “autistic” olarak yerlesmistir. Farkinda olmadan direkt ceviri yapmis olabilirim. Anliyorum ki bu terim Turkce’ye gecmemis. Hatirlattiginiz icin tesekkur ederim.

Comments are closed.