25 Yıl Önce Hayal Edilen Los Angeles


Bundan 25 yıl öncesinin Los Angeles dergisine bakınca bazı şeylerin o zamandan bilindiği ama herşeyin anlaşılamadığı ortaya çıkıyor.  Kısaca göz gezdirelim, bakalım 1988 yılında 2013 nasıl görülmüş? Derginin isminden de anlaşılacaği gibi 25 yıl öncesinin geleceğe bakışı sadece Los Angeles’i kapsıyor.

Los Angeles dergisinin 25 yıl önce bu zamanlar yayınlanmış sayısının kapağında Los Angeles oldukça fütüristik gösterilmiş. Resimde tamamen elektronik bir dokuya sahip, geniş trafik şeritli fazlasıyla modern yollar, şoförsüz arabalar görülüyor.  Yazıyı okuyunca; akıllı evlerden, şahsi gazetlerden, robotlardan bahsedildiği görülüyor. Değişimin bu yönde olacağına dair pembe bir tablo çiziliyor ya da hüsnükuruntu yapılıyor.

Neler doğru neler yanlış tahmin edilmiş, birkaç tanesine bakalım:

  • Akıllı evler doğru tahmin edilmiş. Mutfak her sabah aynı saatte uyanarak kahve yapmaya, ekmek kızartmaya başlıyor.  Amerikan yaşantısına henüz tam anlamıyla girmemiş olsa da akıllı evler var.  Bilgisayarların programlanmasıyla evde birçok şeyi kontrol etmek mümkün.
  • Şahsi gazeteler yanlış tahmin edilmiş. Her sabah printer (yazıcı) ile basılan ve insanların şahsi olarak yayınladığı haber ve hikayelerden bahsedilmiş. Bence tam olarak doğru olmasa da yakın bir tahmindir. Belki kağıda basmıyoruz ama telefona gelen şahsileştirilmiş haberler var. Blog yazmak da şahsi gazeteye benzetilebilir.
  • Elektronik beyinler sayesinde arabaların 2013 civarında akıllı hale geleceği doğru tahmin edilmiş. Arabaların birçok panelinin bilgisayarlarla yönetileceği ve navigasyon sistemi o zamandan görülebilmiş. Şoförsüz arabalar da doğru tahmin edilmiş, bildiğiniz gibi Google şoförsüz arablar kullanıyor.
  • Hayatımızın içine girmiş robot hizmetçiler yanlış bir tahmin.   Sabah insanları uyandıran hizmetçi robotlar, herkes işe gittikten sonra evi temizleyen yardımcı robotlar, akşam eve gelene kapı açıp terlik veren robotlar da yanlış tahmin edilmiş.  Kendi kendine evi süpüren elektrik süpürgeleri var ama onlara henüz robot denilemez.

Bundan 25 yıl önce yani 1988 yılında Los Angeles dergisine yayınlanan bir makale 2013 yılı hakkında böyle tahminler yapmıştı.  Çeyrek yüzyıl sonra bir makaleye bakarak analiz etmek iyi birşey, makale yazarı için ise bir üstünlüktür.

Hayal edilen robotların yerine katil robotlar mı iş başına geçecek?

Hayal edilen yardımcı sevimli robotlar nerede?