Beyin Devreleri


Amerikan araştırmacıları insan beyninin çok detaylı imajlarını yayınladılar. ABD ve Avrupa işbirliği olan bu araştırma sonucunda ortaya çıkarılan yüksek çözünürlükte beyin imajları şimdiye kadar toplananlardan çok daha kaliteli. Artık araştırmacılar beyin devreleri hakkında daha doyurucu bilgi elde edebilecekler!

Beş yıldır sürdürülen bu çalışma beyin mimarisinin insan kişiliğini nasıl etkilediğini bulmak üzere dizayn edilmişti. ABD ve Avrupa’da toplam 10 araştırma merkezini içeren araştırmada, ileri beyin imajlama teknolojisi kullanıldı. Sonuç olarak devasa boyutta veri ortaya çıkarıldı. Dünyanın her yerinde araştırma yapan bilimcilere bedava sağlanacak bu veritabanı, veri-severler ve araştırmacılar için bir servet değerinde.

Bu çalışma sağlıklı insanın beyni hakkında bilgi verebilen, beyin devreleri ve kişisel davranışlar arasında ilişkiyi açıklayabilen çok detaylı bir inceleme.

Ayrıca elde edilen bilgiler beyin dizorderlerini bulgulamaya çalışan diğer araştırmalara da baz oluşturacak. Bu inceleme sonucu yayınlanan beyin imajları 68 sağlıklı insana ait. İmajlarla birlikte davranışlara ait bilgiler, kişilik bazında bulgular, anlama kapasitesi, emosyonal karakteristikler ve algısal fonksiyonlar da veritabanına dahil edilmiş durumda.

MRI (emar) kullanılarak çekilen beyin imgeleri oldukça yüksek çözünürlükte ve beyin hakkında yeni bilgiler verebilecek kapasitede. Veritabanının içerdiği bir başka özellikse deneklerin belirli görevleri yaparken çekilmiş beyin imajları. Böylesi bilgiler daha önce elde edilmemişti, dolayısıyla bu bir ilk.

Bu bilgileri barındıran veritabanı doğal olarak çok büyük! 2 terabyte (2 trilyon bit) bilgisayar belleği ya da 400’den çok DVD’nin taşıyabileceği büyüklükte!

Gelecek 5 yıl içinde kardeşler ve ikizler de dahil omak üzere 1.200 kişinin beyin verisi paylaşılacak. Bu demektir ki insanların beyin devreleri didik didik edilecek! Umarız tüm bulgular insanlığın hayrına kullanılır.