Bitlis Ziyareti

IMG_5166

Dün Bitlis’i ziyaret ettim. Mayıs ayında tekrar gitmek istiyorum. Bu kez gerçekten!

Ankara’da Bitlis Günlerini gezerken oraya gitmiş gibi oldum ama günün birinde gerçekten gitmek istiyorum.

Ankara’da 7-11 Nisan tarihlerinde Bitlis günleri yapılmakta ve ben açılışı sırasında orada bulunma şansına sahip oldum. Bitlis Günleri oldukça iyi planlanmış, eğitici, eğlendirici, kapsamlı bir organizasyon.

Protokol katılımcılarının konuşmalarını dinlemek, kalabalığın arasına karışarak o yöreden gelen güzelim şiveyi duyumsamak, Büryan kebabı yemek, Van Gölünden gelen sandıklar dolusu tuzlu balığı fotoğraflayarak pişirme tavsiyeleri almak, baston yapımını izlemek, bal tadımlamak, mis gibi yayık ayranı içmek, Bitlis kil çamurundan yapılan güveçlerin sergisini gezmek, yöre folklorcularıyla halay çekmek, Said Nursi kitaplarını karıştırmak ve sorular sormak çok zevkli ve aydınlatıcıydı. Ama beni en çok etkileyen Nemrut Krater Gölünün ihtişamıydı.

Belki de Nemrut Krater Gölünün devasa maketi serginin en ilginç objelerinden biriydi. Tatvan sınırlarında bulunan göl, Bitlis’e 26 kilometre, Güroymak ilçesine 10 ve Tatvan ilçesine 15 kilometre uzaklıkta. Bu durgun ve muhteşem su kaynağı dünyanın ikinci en büyük krater gölü olarak biliniyor.

Nemrut sönmüş yanardağı 2250 metre yüksekliğinde genç bir yanardağ, an itibariyle aktif olmasa da her volkan gibi onun da akibetini bilmek mümkün değil. Krater gölü Nemrut Dağı’nın volkanik patlaması sonucu oluşmuş. Bu gölde yüzmek ve sandal gezintisi yapmak mümkün. Dağ zirvesinde göl suyu, ılık ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sıcak kısımdan alınmış bir kova suyun soğuk kısımda anında buz gibi olduğunu söylüyorlar. Dolayısıyla Nemrut Krater Gölü doğal bir termal banyo durumunda.

Nemrut Dağında kış sporları da yapılabiliyor, 10 yıl kadar önce bir kayak tesisi oluşturulmuş. Kışın kayak, yazın trekking ve kamp kurmak için ideal bir bölge olduğu söyleniyor.

Bütün bunları uzun uzadıya anlatan Bitlis’li görevli, Nemrut Dağının Adıyamandaki Nemrut ile karıştırılmamasını, Bitlis’teki Nemrut volkanik dağında sfenksler olmadığını ama rüya gibi bir doğa harikasının keşfedilmeyi beklediğini, yerli yabancı herkesi ağırlayabilecek tesislere sahip olduklarını, bu nedenle herkesi Bitlis’e beklediklerini söyledi. Zirvede Van Gölü ve Süphan Dağının eşsiz güzelliklerinden bahseden görevli gerçekten işini isteyerek yapıyordu ve oldukça bilgiliydi. Gözümün önüne mükemmel bir manzara çizdi.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde ceviz meşhurmuş.. Bir gün gitsem oralara.. Mümkün mü?

Mayıs’ta Bitlis’e gidersem Nemrut Krater Gölünün fotoğraflarını paylaşacağım. Şimdi bu hayalimin gerçekleşmesi için duaya ihtiyacım var.

IMG_5124

IMG_5122

IMG_5109

IMG_5151

IMG_5148

IMG_5111

IMG_5132

IMG_5137

IMG_5127

IMG_5112

IMG_5130

IMG_5128

 

IMG_5147

IMG_5145

IMG_5143

IMG_5141

IMG_5130



IMG_5148

 

IMG_5132

IMG_5137


IMG_5127

IMG_5151

IMG_5109

IMG_5143

 

IMG_5154

IMG_5152

IMG_5155

 

 

One thought on “Bitlis Ziyareti”

  1. SEVGİLİ KARDEŞİM FATOŞ ,
    NEMRUT DEYİNCE AKLA ARTIK ADIYAMAN GELİYOR
    GÜNEŞİN DOĞUŞUNU İZLE HAYATIN DEĞİŞİR
    GÜNEŞ ÇUKURDAN ÇIKIYOR SANKİ
    GÖRMEDEN TANI4MLANAMAZ
    TEKRAR SELAMLAR
    ALTAY ABİ

Comments are closed.