Yoğurt Mutluluğu


İyi bir kahvaltıyla güne başlamak gibisi yoktur. Güçlü bir kahvaltı sizi uzun bir güne hazır etmekle kalmaz aynı zamanda mental (akli) sağlığa da esenlik kazandırır. Buna yoğurt mutluluğu denebilir. Yapılması gereken şey sabahları yoğurt yemek! Sabah yoğurt yenir mi demeyin, deneyin!
Zaten kültürmüzde var olan, sevdiğimiz, bildiğimiz, canım güzelim yoğurdu araştırmacılar enine boyuna incelendi ve bir yığın yararını bulguladılar.
Yoğurt yüzyıllardır Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Bebekler 6 aydan sonra yoğurt yiyebilir ve kolay yenilip sindirilebilen, yeni annelerin imdadına yetişen hazır ve sağlıklı bir mamadır. Yoğurttan yapılmış ayran, hele yayık ayranı bir ömürdür! Yoğurttan mis gibi çorba yapılır ve her derde devadır. Yoğurt tatlılarda, keklerde, böreklerde malzeme olarak kullanılır. Yemeklerimizin üzerine eşsiz bir garnitürdür. Yoğurt cacığa dönüşünce enfes bir tat oluşur. Daha bir çok şekilde tüketilebilen yoğurt, bir kasenin içinde tek başına yendiğinde bile dinginlik ve tazelik hissi veren bulunmaz bir şifadır.
En son çalışmalar göstermiştir ki Lactobacillus ve Bifidobacterium içeren mayalı yiyecekler tüketildiğinde, beynimize mutluluk  gönderilmektedir. Bu iki yararlı mikrop (bakteri) yoğurtta bulunmaktadır ve sinir sistemi kimyasallarına mutluluk hissi aşılamaktadırlar.
Bu durumda “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözü bir kez daha doğrulanmış oluyor. Çünkü yoğurt yiyerek tükettiğimiz iyi mikroplar (bakteriler) kafamıza serotonin ve dopamine şeklinde gidiyor. Bu iki beden kimyası, aslında mutluluk veren hormonlardır. Yiyerek vücudumuza aldığımız sağlıklı yoğurt, sindirildikten sonra kanla vücudumuzda dolaşmaya başlıyor ve beynimize de ulaşıyor. Bu da pozitif psikolojiye doğrudan etki yapıyor.
 
  • Yoğurt enfeksiyonlarla savaşmak için bire birdir. Immun (bağışıklık) sistemini güçlendirir ve hatta idrar yolu enfeksiyonlarına bile iyileştirici etkisi olabilir.
  • Kalbimizi koruyan probiotikler bulunur. Bu kimyasallar canlı bakteriler içerir ve kalbin dostudur.
  • Yoğurt ishale çaredir. Çünkü yoğurtta acidophilus denen bir madde vardır ve bu madde ishali durdurur.
Buzdolabında yoğurdunuz bol olsun! Mutluluğunuz daim olsun.
Bir oyun:
Bu oyun sadece çocuklarla değil, büyüklerle de oynanır. Herkes eline bir kase yoğurt alır. Yoğurtlar yenir, bitmek üzereyken herkes kendisine kaşığın arkasıyla yoğurt bıyığı yapar. En büyük, en komik ve kalıcı bıyık yapan kazanır. Sonra herkes birbirine bakarak bol bol güler, bıyıklar temizlenir, kaseler bulaşık makinasına yerleştirilir ve bir sonraki sefere kadar yoğurt bıyıkları esprileri tekrarlanır! Mutluluk!
 yoğurt mutluluk verir

One thought on “Yoğurt Mutluluğu”

Comments are closed.