Botoks Duyarsızlığı Gerçek mi?


Botox kırışıklıkları silmekte usta ama insanın duygu hissetme güdüsüne hasar veriyor.

Southern California Üniversitesi ve Duke University bilimcilerinin ortak çalışmasında bulguladıklarına gore, Botox enjekte edilen kadın ve erkeklerm karşısındaki insanın sevinç, üzüntü, endişe, korku gibi yüze vuran duygularını anlamakta güçlük çekiyorlar ya da yanlış değerlendiriyorlar.    

Bu çalışmayı yonlendiren bilimadamlarının ve doktorların ortak bulgusu Botox‘un yüz kaslarını kısmen felce uğratması nedeniyle karşısındaki insanin hislerine göre kendi yüz kaslarını hareket ettirememesinden kaynaklanmakta.
Çalışmada gorev alan  psikiatrist, “Biz insanlar, karşımızdakinin duygularını anlarken onların yüz ifadelerini mimik ederiz. Mimik ettiğimizde karşımızdakinin iç dünyasına bir pencere açmış oluruz. Ama Botox’lularin bu türden pencereleri kapalı” diyor.
Araştırmacılar çalışmalarını iki deneye oturtmuşlar:
  • Birincisinde toplam 31 tane Botoxlu ile Restylane almış kadın kullanılmış (Restylane, cilt doldurma maddesidir; kırışıklıkları düzeltir ama yüz hareketlerini engellemez.)
  • Ikincisinde ise toplam 56 kadın ve 39 erkek denek kullanılmış. Bu deneklerin yüzlerine “anti Botox” sürülmüş. Bu madde yüz kaslarının hareketini arttıran türden bir maddedir.
Deneklerin bilgisayar monitöründe bir dizi resme bakmaları ve resimlerdeki insanların ne tür duygulara sahip olduğunu söylemeri istenmiş.  
Birinci gruptakiler, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında (ki bunlara Botox yemiş kadınlar diyebiliriz), resimlerdeki yüz ifadelerini tam olarak okuyamadıkları ortaya çıkmış.
Göz etrafındaki alanların Botox ile hareketsiz hale getirilmesi nedeniyle, denekler gördükleri resimlerdeki duygu halini yüzlerinde mimiğe çevirememişler.  
Araştırmacılar “Karşımızdakinin duygularını okumamız sadece beyinde olmuyor, aynı zamanda yüzümüze de yansıyor” diyorlar. “Duygusal zekamız kendi vücudumuzu dinlememizle mümkündür. Eğer bunu yapamazsak, duygusal dünyamız küçülür” diye ekliyorlar.
Bu ilginç çalışmadan anlaşılacağı üzere; Botox kırışıklıkları silerken duygu okuma yetisine de zarar veriyormuş!

2 thoughts on “Botoks Duyarsızlığı Gerçek mi?”

Comments are closed.