iPhone ile Toplanan Veriler


Twitter doğru kullanıldığında sitenize trafik çekerek görünürlüğünüzü arttırır..iPhone, kullanıcılarının lokasyon (yer) bilgileri toplar. Kullanıcıların nerede bulunduklarına ait bilginin toplandığı bilinir. Aynı şey iPad için de geçerlidir.

Düşünüyorum da… iPhone akıllı telefonumla yaptığım konuşmalar, internete ulaştığım  yerler, fotoğraf çektiğim mekanlar ve daha bir çoğu Apple tarafından lokasyon bilgisi olarak biriktiriliyor. Apple veri tabanlarında bana ait yer bilgisi [2010 Nisanından bu yana] mevcut! Tabi ben yalnız değilim!

İşin biraz endişelendirici yani ise bu bilgilerin şifrelendirilmeden depolanması.  Şifrelendirmeden depolamış veri tehlikelidir. Neredeyse hergün bir hack (veri tabanı hırsızlığı) haberi aldığımızı düşünürsek, hiç bir kuruluş yeterince güvenlikte değildir. Apple tarafından toplanıp şifrelenmeden saklanan lokasyon verilerinin kötü niyetlilerin eline geçmesi, en iyi ihtimalle kullanıcı mahremiyetinin ihlali olur. İşte bu yüzden iPhone kullanıcıları Apple’a bir süre önce epey kızmış ve bu duruma acil çözüm istemişlerdi.

Kullanıcı “location services” yani “yer servisi” seçeneğini kullanılamaz hale getirse bile iPhone bunu görmezden gelip “yer” verisi toplamaya devam etmişti. Daha sonra da bunu programdakı bir “bug”a bağlayıp birkaç haftada çözeceğine dair söz vermişti!  

Kullanıcıların evi, işyerleri, alış veriş ettiği dükkanlar, ziyaret ettiği doktor ofisleri, çocuklarının okulları ve girip çıktığı akla gelebilecek daha birçok yer telefon aracılığıyla toplanıp, şifresiz bir şekilde saklanıyor. Apple buna karşılık “bir yanlışlık oldu, kusura bakmayın” diyor!

Bu sorunu Amerikan Kongresi ele almıştı ve Apple tarafından düzeltilmesi istenmişti. Düzeltildi. Bilmediğimiz şeyden korkarız. Geri planda, bizler bilmeksizin ne tür bilgilerin kayıtlara geçtiğini bilmiyoruz. Bildiğimiz şey “bug” yani “küçük programlama sorunları”.. Bug’lar halledilene kadar geçen süreçte mahremiyetimiz veri tabanlarinda kodlanmış halde. Bug olmasa da mahremiyet iPhone veya diğer elektroniklere verilerle çoktan teslim edildi!