Internet Tutkusu

Internet Tutkusu (bağımlılığı) Semptomları Şunlardır:

  • Günde 4 saatten fazla sanal chat yapmak
  • Gerçek hayatta cinsellikten uzak kalmak
  • Engellenemeyen online bağlantı isteği. Bilgisayar başına geçerek sosyal ağlardan birine girme, online oyun oynama ya da diğer online aktiviteleri yapma isteği.
  • Online olmadığı zamanlarda, sosyal  medyadaki gelişmeleri kaçırma endişesi.
  • Dış görünüşte olumsuz değişiklik, hijyene dikkat etmemek, kendine dikkat etmemek, eve kapanmak, hareketsizlik nedeniyle kilo almak.
  • Yemek ve uyku düzeninde değişiklik.
  • Okulda ve/veya işte düşük performans

İnternet Bağımlılığı Dizorderi olarak bilinen durum, İnternet’te haddinden fazla zaman harcama sonucu ortaya çıkan bir sorundur.

İnternet kullanıcıları bloglar okuyarak, sosyal ağlarda gezerek, alışveriş yaparak, porno seyrederek, oyun ya da kumar oynayarak [farkında olarak ya da olmayarak] aşırı miktarda zaman harcıyorlar.Bu kullanıcılar son zamanlarda hızla çoğalan İnternet Bağımlısı güruhuna katılıyorlar.

Normal İnternet kullanma süresi henüz tam olarak belirlenmemiş olsa da, bilim adamları ve doktorlar bağımlılığı belirlemek için İnternet’te geçirilen zamanın günlük rutin işlerine ayrılan zamana oranlanması gerektiğini düşünüyorlar. Bu arada bazı araştırmacılar İnternet Bağımlılığı sorununun yepyeni bir sorun olduğunu savunurken diğerleri bu bağımlılığın başka bağımlılıklardan farksız olduğu konusunda fikirler üretiyor.

Yeni tip bir bağımlılık ya da değil, sonuçta bazılarının İnternet’te harcadığı zaman katmerlenerek artıyor ve günlük yaşantıyı belirgin bir şekilde etkiliyor.

İnternet Bağımlılığı Dizorderi olan kişilere bir süredir özel kliniklerde tedavi  uygulanıyor. Son zamanlarda özel tedavi klinikleri, bağımlı sayısıyla yarışırcasına hızla artıyor.

Bu kliniklerin uyguladığı yöntemler, temel olarak,  bağımlıları bir araya getirerek destek mekanizması oluşturmak. Bağımlıların hayallerini, hobilerini ve hayata bakışlarını anlatmaları isteniyor. Terapiler sırasında açık havada değişik aktivitelere teşvik edilen bağımlılar, birkaç haftanın ardından İnternet’i aşırıya kaçmadan kullanmayı öğrenmiş olarak yaşamlarına geri dönüyorlar.

Örneğin, ReSTART adındaki program, bağımlılara 45 günlük rehabilitasyon servisi veriyor. Seattle’da açılmış olan bu klinik, 2 ile 6 kişilik gruplara tedavi sunuyor. Amaç, giderek artan sürelerde İnternet kullanan hastaları sosyal ve özel hayattaki iılerine geri döndürmek.

Bir başka klinikte, henüz 30 yaşına bile gelmemiş bir bağımlı ile yaptıkları röportajı dinleme şansım oldu. Bu genç bir süre önceye kadar çok iyi keman çalarmış. Ama İnternet  hayatına her gün biraz daha fazla girdiğinden, yapacağı her şeyi aksatır hale gelmiş. Sonunda profesyonel yardıma ihtiyacı olduğunu anlamış ve terapi görmüş. Terapi sonucu zihnini farklı şekillerde meşgul etmeyi öğrenmiş.

Her ne kadar İnternet bağımlılığının özel ölçümleri konusunda kesinlik yokda da, klinikler yukaridaki semptomlara benzer şikayetlerle gelenlere tedavi vermeye devam ediyor. Bu tedavilerin parasal açıdan külfetli olduğu biliniyor ancak Internet tukusu olanlara tedavi iyi geliyor.