Geçmişin Portalı: Facebook


Computers in Human Behavior isimli dergide çıkan bir araştırmaya göre kişinin Facebook’ta listelediği ilgi alanları, geçmişteki romantik ilişkilerine dair ipucu veriyor. Yani Facebook geçmişe ait bir portal durumunda!

Çalışma Western Illinois Üniversitesinde yapılmış ve uzmanlara göre bu sonuç “kendi kendine genleşen model” ile uyumlu. Bu modele göre insanlar yeni fırsatlar arayarak büyüyorlar. Bir kalp ağrısından acı ve ızdırapla uzaklaşmak bile yeni ilgi ve aktivite alanlarına yönelmeye fırsat tanıyor. Yani ufkumuz gelişiyor. Bu durumda kız arkadaşınız trekking yapmayı seviyorsa belki de bu aktiviteyi daha önceki erkek arkadaşı ile yapıyordu. Şimdiki ilişkisinde sürdürmesi hala geçmişte yaşamakta olduğu anlamına gelmiyor, ilgi alanlarının genişlediğine işaret ediyor.

Facebook’un bir psikolog gibi çalıştığını biliyorduk, şimdi de ilişki danışmanı gibi mi çalışıyor dersiniz? Size bir iki ipucu daha:

Ayrıca uzmanlar eski beğenilerinizi “like gözden geçirmenizi öneriyor. Düşünün, belki de o eski “hemen beğen” tıklamaları artık çoktan hükmünü yitirdi ve farklı ilgi alanlarınız var!

Bir de ilgilendiğiniz kişinin duvarına yazmanız öneriliyor. Böylece kıskançlıkları ortadan kaldırmak mümkün. Çünkü pozitif sosyal medya iletişimi göstermiştir ki, başkalarına yazıp da ilgilendiğiniz kişiyi atlıyorsanız bu “kıskançlıktan doğan sorunlar” anlamına gelebilir.Yani neymiş? Facebook aslında şimdiye ait olduğu kadar geçmişe de ait bir portalmış!