Teknoloji ve Yaşam Kalitesi


Teknoloji sadece yaşam kalitesini arttırmakla kalmıyor; eğlendiriyor, sıkıntılardan uzaklaşmaya yardım ediyor, entellektüel ve kültürel zenginlik sağlıyor. Bütün bunların yanında teknoloji sayesinde paylaşım eskisiyle kıyaslanamayacak ölçülerde artıyor.

Xbox 360 oyunlarını oynarken global uğraşıları düşünürsek bu paylaşımdır, değil mi? Peki turistik bir geziden döndükten sonra arkadaşlarla Facebook’ta paylaşılan fotograflara ne demeli? Twitter’da paylaşılan özlü sözler de aynı şekilde.. Google gözlüğüyle videoya çekilen bir etkinliği anında Internet’te yayınlamak da hızlı paylaşıma bir örnek. Bunun gibi çok örnek verilebilir. Evet, paylaşım hızlı ve yaygın.

Yakın bir gelecekte hayat hikayelerimizi paylaşmanın yeni bir yoluna alışacağız gibi görünüyor. Google CEO’su Eric Schmidt ve Google Ideas bölümünün direktörü Jared Cohen’in kitabındaKısa bir süre içinde online foto albümlerine de gerek kalmayacak” deniyor. Eskinin fotoğraf albümleri neredeyse tarih oldu ama öyle anlaşılıyor ki online albümler de kısa süre sonra popülaritesini yitirecek.

Kitapta şöyle anlatılıyor:

Geleceğin videoculuğu ve fotoğrafçılığı, projectörler kullanmak suretiyle fotoğrafları veya videoları üç boyutlu (holografi) olarak gösterebilecek. Daha da heyecanlısı ise fotoğrafları, videoları veya herhangi bir cografyayı, dizayn edilmekte olan, holografi aletlerine kayıt etmek mümkün olacak. Bununla da kalmayacak, kayıt edilen görseller aynı anda dünyanın bir başka yerindeki akrabalara rahat, kolay ve anında transfer edilecek! Onlar da sizinle oradaymış gibi gezdiğiniz yerleri aynı anda üç boyutlu olarak oturma odalarından seyredebilecekler. Yani bir anlamda sizin bulunduğunuz yer, bir başka ortama üç boyutlu, hareketli ve capcanlı transfer edilebilecek.

Buna güzel bir örnek verilmiş: Torununu düğününe katılamayan yaşlı dede evinde, belki yattığı yatakta, anında ve oradaymış gibi düğünü seyredebilecek.

Teknoloji yaşam kalitemizi ve paylaşımlarımızı hergün daha çok arttırıyor. Dileyelim ki teknoloji iyi emeller için kullanılsın. Hayat kalitemiz artsın, sıkıntılarımıza rahatlama getirsin.