Mağara Menüsü


Mağara çağında yemek menüsü bol miktarda beyinden oluşuyormuş!

Antilop beyni, ceylan beyni ve her türlü böcekten oluşan bir menü düşünün!

Science News dergisinde yer alan bir rapora göre, Kenya’da bulunan hayvan kemikleri mağara insanlarının avlanmalarına dair en eski bilgileri de ortaya çıkardı. Bilimcilere göre mağaralıların menüsünde bol miktarda beyin varmış.

O dönemin insanlarının kasaplıktan iyi anladığı da anlaşılmış çünkü avladıkları hayvanları gerektiği gibi parçalara ayırdıktan sonra en etli kısımlarını seçmeyi ustaca yapıyorlarmış.

Bilimcilerin ortaya çıkardiğı bir başka şey de hayvan kemiklerinin yanında hayvan sayısından fazla kelle bulunması! Bilimcilerin tahminine göre, iri hayvanlar tarafından parçalanan antilop ve ceylan gibi hayvanların kafatası daha sonra mağaralılar tarafından sofraya getiriliyordu.

Beyin oldukça besinli bir yiyecek. Mağaralıların geniş vücutlu, dayanıklı ve büyük beyinli olmalarının nedeni olarak mağara menüsünde bulunan beyin gösteriliyor.

Beyinde folik asit, B vitamini, demir, çinko, potasyum ve fosfor bulunuyor.  Ancak kolesterol miktarı yüksek olduğundan özellikle kalp ve damar hastalıklarından muzdarip olarların dikkatli tüketmesi öneriliyor.  Mağara menüsünde bolca beyin bulunuyormuş ama o zamanlar kolesterol sorunu da yokmuş zaten! 🙂