Dünyada Barış Giderek Azalıyor


2013 Küresel Barış Endeksine göre dünyada barış ve huzur giderek azalıyor. Bunun en belirgin göstergesi 110 ülkenin geçtiğimiz senelere göre daha az barışçıl hale gelmesi. Bu sonuçlar Ekonimi ve Barış Enstitüsü dergisinde yayınlandı.

2008 yılı ile kıyaslandığında 2013’te dünya yüzde 5 daha az barışsever.

Kuzey Amerika barışçıl bölgeler içinde ikinci sırada ama ABD 162 ülke arasında 100üncü huzurlu ülke durumunda. Bunun en belirgin nedeni nükleer ve diğer ağır silahlar kategorisinde fazla boy göstermesi ve hapishanelerde tuttuğu mahkum sayısı. Bütün bunlar ABD’ye barıştan uzak bir toplum niteliği kazandırıyor.  ABD dünyada en fazla tutuklama yapan ülke, yüksek cinayet yüzdeleri ve ufak kalibreli ateşli silahların ulaşılabilirliği de bu ülkeyi barıştan uzak ülkeler kategorisine yerleştiriyor.

Ortadoğuda yaşanan şiddet olayları ve Suriye’nin savaş hali nedeniyle bu yıl Küresel Barış Endeksi değerlerinde büyük düşüş görüldü. Afganistan listenin en altına giderken Somali alttan ikinci sıraya oturdu.

Geçen yıl Meksika’da uyuşturucu savaşlarında can kaybı Irak ve Afganistan toplamınının iki kat fazlası olarak hesaplandı. Endekse göre en huzursuz ülkeler Afganistan, Somali, Suriye, Irak ve Sudan.

Bazı ülkelerde barışa atılan küçük adımlar da yok değil! Örneğin Libya’nın iç savaştan sonra düzelme çabaları göstermesi bu ülkenin barış puanını arttırıyor ve 145inci sıraya yükselmesini sağlıyor. Libya’nın birden sayı kazanmasının nedeni çok düşük barış puanlarından sonra ilerleme kaydetmesi. Yani Libya çarpıcı bir şekilde birden huzur dolu bir ülke haline gelmedi ama çabaları nedeniyle puan kazandı.

En barışçıl bölge Avrupa ve 20 huzurlu dünya ülkesinden 13 tanesi Avrupa’da bulunuyor. Bütün Avrupa ülkeleri barış ve huzur konusunda averajın üzerinde, Türkiye hariç. Bunun tek nedeni bir süre önce yaşanan Taksim ve Gezi Parkı protestoları. (Bu sonuçlar Haziran 2013’te yayınlanmıştı)

En barış-sever ve huzurlu üç ülke olarak İzlanda, Danimarka ve Yeni Zelanda gösteriliyor. Bunu Avusturya ve İsviçre izliyor. Genelde küçük ve istikrarlı demokratik ülkeler ilk on sırada yer alıyor.

Orta Amerika fazla şiddet yaşanan ülkelere ev sahipliği yapıyor. Honduras cinayet oranı en yüksek ülkelerden biri; yüzbinde 92. El Salvador yüzbinde 69 cinayet oranıyla Honduras’ın hemen ardından geliyor.

Kriterler kimi ülkelerin kendi halkı arasında şiddet, kimilerinde diğer ülkelerle savaş hali olarak belirlenmiş.

Dünyada barış giderek azalıyor. Sanki her iki haftada bir (18 günde bir desek daha doğru) dünyanın bir yerinden tatsız bir haber gelir oldu. Hiç beklenmedik çalkalanmalar ve huzursuzluklar yaşanıyor. Bunların en yenisi Türkiye’de yaşanan ayaklanmalar. İnşallah tez vakitte durulur. Sorunlar daha fazla kaba kuvvete başvurulmadan, seçimlerde sandık başında çözülür.

2015 Küresel Barış Endeksinde Öne Çıkanlar İçin Tıklayın

Baris ve huzur giderek azaliyor
Dünyada barış ve huzur giderek azalıyor. Koyu yeşil ve yeşil barışçıl, sarı daha az barışçıl, turuncu ve kırmızı barıştan uzak bölgeleri temsil ediyor.