Yargılamak


Birbirimizi yargılamak ne kolay!

Hepimiz hergün birilerini yargılıyoruz, bazen de oklar kendimize dönüyor! Yargılamak bir anlamda hayatta kalabilme çabasıdır, başımıza gelebilecek daha büyük zararı önleme girişimidir.

Yargılamak genel olarak zararlı ve negatif bir davranış olarak bilinir çünkü zihinde oluşan karamsar ve kötümser düşünceler negatif enerji halinde vücuda yayılıyor. Kendimizi yargıladığımızda da aynı şey söz konusu; kendimize olan güveni yitiriyor, endişe duyarak negatif enerji yükleniyoruz. Bu da hem immun (bağışıklık) sistemine hem de akıl sağlığına zarar oluşturuyor.

Harvard Üniversitesinin bir çalışması yargılayıcı davranışların solunum sistemi bozuklukları ve kalp rahatsızlıklarına da neden olabileceğini bulguladı.

En doğrusu her firsatta insan olduğumuzu ve hata yapabileceğimizi hatırlamak ve hatırlatmak. En iyisi hem kendimize hem karşımızdakine affedici yaklaşmaya uğraşmak.

Önyargıdan uzak durmak için birkaç şey öneriliyor:

  • Hangi durumlarda yargılayıcı davrandığımızı bilirsek önleme çabasına girişebiliriz. Düşüncelerimizin gerçeklik payı var mı? Korku ve güvensizlik nedeniyle önyargılarla mı hareket ediyoruz?
  • Farkındalık çok önemli. Düşüncelerin farkında olduğumuzda değişiklik yaratma fırsatı da oluyor. Örneğin: “Çoktandır aramıyor, demek ki hayatında başkaları var” demek yerine “Çoktandır aramıyor, çok meşgul olmalı” gibi. Ya da “Bu işi de başarmadım” demek yerine “Henüz bu işi başaramadım” demek gibi.
  • Şefkatli olmak öneriliyor. Şefkatli insan hem kendisine hem de etrafındakilere daha olumlu yaklaşıyor. Daha yumuşak, daha sıcak ve içten duygular hasıl oluyor. Dolayısıyla stres azalıyor. Daha az stres, tansiyonu düşürüyor ve kalp sağlığına yardımcı oluyor.
  • Yargılayıcı davranışlar sergileyen insanlardan uzak durmanın en önemli nedeni bu tür duyguların bulaşıcı olması. Olumsuz insanlarla birlikteyken olumsuz düşünceler üretmeye başlıyoruz. İyimser insanlarla birlikte olduğumuzda pozitif enerji hissediyoruz.
  • Akıl ve ruh sağlığımızı sürdürebilmek için gün içinde kendimiz hakkında birkaç güzel şey düşünmek, olumlu yanlarımızı listelemek de öneriler arasında. Kendimize kompliman yapmak önemli olduğu kadar gerekli de. Aynı zamanda etrafımızdakilerin olumlu ve güzel yanlarını söyleyerek de pozitif enerjiyi arttırıyoruz.

Sonuç: Peşin hükümden uzak durmak için yukarıdaki maddeleri uygulayın. Yargılayıcı ve olumsuz insanlardan uzak durun. Yargılamak, ister başkasını ister kendimizi yargılamak olsun, zararlı bir davranıştır. Hemen karar vermeden ve reaksiyonda bulunmadan önce sağduyu geliştirelim. Bunları zaten biliyordunuz, öyle değil mi? Bu yüzden beni yaıgılamayın! Hatırlamak iyi olmadı mı?.. Unutmadan.. Yazdıklarım önce bana gelsin! 🙂

Unutmayın.. Birisini yargıladığımızda o kişiyi değil, kendimizi ve kendi kişiliğimizi tanımlıyoruz. Nasıl bir insan olduğumuzu açığa veriyoruz. Bırakın yargılamayı, kendinizi ıslah etmeye çalışın. İyi örnek olmak bence en iyisidir.

Delil olmadığında ortaya atılan fikirlere ne denir? Önyargı! ~Michael Crichton

One thought on “Yargılamak”

  1. Onyargiyi yok etmek atomu parcalamaktan daha zor demis Einstein, iste bu yuzden sirf bu yuzden anlamadan dinlemeden yargilayandan, negatifligiyle seni alasagi edenden uzak duracaksin. Hosgorunun onyargiyi dovdugu gunlerde yasamamiz dilegimle. Sevgiler

Comments are closed.