Lider Kim?


Günümüz ayaklanmaları nasıl gerçekleşiyor, lider kim diye sorup duruyoruz! Buna yanıt: Belirli bir lider yok.

Facebook ve Twitter gibi popüler sosyal ağlar etrafında örgütlenerek sokaklara yayılan insan grupları var. Ayrıca bu grupların ortak bir siyasal görüşü de yok. Direnişçiler genellikle eğitimli, orta sınıf ve 30 yaş altı nüfustan oluşuyor. Kimilerine göre ebeveynlerin davasını yüklenmiş bir kuşak sokakta gösteri yapıyor.

Ayaklanan halklar partizan değil, belirlenmiş bir lider yok ama ortak hareket edebiliyorlar. Bunun belirgin bir tek açıklaması var: Teknoloji.

Teknoloji ile yaşantımıza giren sosyal medya sayesinde herhangi bir ideolojiye mensup olmayan insanlar organize oluyor.

Arap baharı gerçekleştiği sırada sosyal medyada kesintiler yaşanmıştı. Türkiye’de yaşanan Gezi Parkı olayları sırasında da Twitter bir süreliğine kesilmişti. Ama Brezilya’da sosyal medya kesintiye uğratılmadı, onun yerine gözetlemeye yoğunluk verildi. Özellikle WhatsApp haberleşmesi ve telefon konuşmaları ciddi dinlemeye alındı.

Internet’te herşey hızlı, etkin ve bir o kadar da gizli. Toplantı yapılmıyor, kural yok, lider belirlenmiyor ama organize olunuyor. Protestolar genelde barışçıl.

Peki herşey düşünüldüğü gibi gizli mi?

Gizli olabilir eğer gruplar şifreli Web tarayıcıları kullanıyorlarsa. Ama yine de herşey ne göründüğü kadar açık, ne de hissedildiği kadar karışık. Bu yüzden olay tam bir anarşi!

Bildiğiniz gibi Internet gelmiş geçmiş en büyük anarşi (kargaşa) olarak tanımlanır. Bu durum Google patronu Eric Schmidt’in kitabında da adeta bir anarşi ortamında anlatılıyor.

  • Kitapta işletmelerin ve sosyal interaksiyonun nasıl da geliştiğini okuyorken bir bakıyorsunuz hükümetlerin Internet kullanıcılarını gözetlemeye hakkı olduğu ve vatandaşını istediği gibi kontrol edebileceği anlatılıyor.
  • Kitapta “belirli ve teyid edilmiş online kimliklerin” gerekliliğinden bahsedilirken, gizli ve şifreli online gazetecilerin hassas konuları rahatça paylaşabileceğinden söz ediliyor.
  • Bir yandan en fakir ülkelerde bile yoğun Internet bağlantısınin eşitlik ve adalet hissine neden olacağı söylenirken diğer yandan siber-uzay terörizminden, buna baglı olarak yaşanacak gerçek hayat tehlikelerinden bahsediliyor.
Internet tam bir anarşi! Tam bir kargaşa!

Durum böyle olunca ayaklanma gerçekleştirmek için Internet üzerinden örgütlenen yandaşlar “şimdilik” taleplerini hem online hem de reel dünyada dile getiriyor. Lider kim diye soranlara yanıt lider yok. Belki de lider, baş anarşist Internet!