Facebook’ta Silinen Arkadaş


“Sosyal ağlar sadece eğlence içindir” diye düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün! Çünkü online ortamda yaşanan herşey, gerçek hayatı ziyadesiyle etkiliyor!

Şöyle düşünelim: Bir arkadaşı, meydan okurcasına, sosyal ağımızdan silsek bile olay siber uzayda bitmiyor.. Olumsuzluklar, konu ile ilgili tartışmalar, konuşmalar, tartmalar, ölçmeler, biçmeler, düşünmeler gerçek hayata yansıyor.

Bir araştırma sonuçlarına göre arkadaş silenlerin yüzde 40’ı gerçek hayatta da arkadaşlıktan siliyor; bunların yüzde 50’si reelde görüşmemek için çaba harcıyor; yüzde 10’u ne yapacağından emin olmadığını bildiriyor. Kadınlar Facebook’tan gerçek hayata yansımaları erkeklerden daha fazla hissediyor.

Gerçek hayatta arkadaşlığı bitimek nispeten daha uzun zaman alıyor; ilişkinin zayıflayıp etkisini kaybetmesini bekliyoruz. Oysa sanalda aniden kesip atmak mümkün. 

“Sil” tuşuyla arkadaşlık kolayca kesilse de, silinen şahıs için, reel yansımalar içsel durgunluk ve moral bozukluğu anlamına geliyor. 2010’da yapılan bir çalışmada Facebook’ta silinmenin nedenleri olarak şunlar açığa çıkarılmıştı:

  • Sık ve gereksiz yazılar yazmak
  • Politik ve dini fikirlerde diretmek
  • Cinsel ayrımcı ve ırkçı gözükmek
  • Çocuk, eş ve yemek gibi dar ve sıkıcı ilgi alanlarına sahip olmak

En yeni çalışma ile bu bulgular bir adım öteye götürülerek olayın psikolojik etkileri ortaya çıkarıldı. Silinmek, moral bozulmasına, aidiyet hissinin azalmasına, çaresizlik duygularına ve kendine güvensizliğe neden oluyor. Bütün bunlar aslında gerçek yaşamda dışlanmanın getirdiği sonuçlardan pek farklı değil. Yani sosyal yaratıklar olarak biz insanlar bir yere ait olmak istiyoruz, ortamdan istemsizce uzaklaştırıldığımızda psikolojimize ve yaşantımıza etki ediyor.  Siz de deneyimlerinizden biliyorsunuzdur; sanal ayrılıklar ve silinmeler bizi derinden etkiliyor.

Kısaca şöyle özetleyebiliriz; sosyal ağlar sadece eğlenceden ibaret değil. Sosyal ağ deneyimlerimiz reelimizi de derinden etkiliyor. Facebook ile ilgili yapılan bu çalışmanın sonuçları da edindiğimiz deneyimleri destekliyor.

One thought on “Facebook’ta Silinen Arkadaş”

Comments are closed.