Yüksek Glisemik Endeksli Yiyecekler ve Obezlik


Yüksek glisemik endeksli yiyecekler kan şekerinin artmasına, gereğinden fazla yiyecek tüketmeye ve dolayısıyla obeziteye neden oluyor.

Beyin tarayıcılarıyla yapılan bir çalışma abur cubur dediğimiz glisemik endeksi yüksek yiyeceklerin bağımlılık yaptığını ve açlığı tetiklediğini bulguladı. Bu tür yiyeceklerin beyinde uyuşturucu maddelerin yaptığı uyarıya yakın dürtüler yaptığı düşünülüyor. Araştırma sonuçları yüksek glisemik endeksli karbonhidratları, ya da gereksiz kalorileri, sınırlamak gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu çalışmada araştırmacılar beyinde “mutluluk merkezlerinin” yiyeceklere olan bağımlılıkla ilgisini araştırdı. fMRI olarak bilinen beyin tarama yöntemiyle obez katılımcıların beyin aktiviteleri incelendi.

Katılımcılardan istenen şey milk shake gibi yüksek glisemik endeksli yiyecekler tüketmeleriydi. Bu tür yiyecekler kan şekerini bir süre dengeliyor ama yaklaşık 4 saat sonra birden düşmesine neden oluyor. Aniden hissedilen kan şekeri düşmesi ise kontrolsüz yemek yemeye neden oluyor ve tabi fazla kilolara..

Beyinde bulunan “mutluluk merkezinin” madde bağımlılığı ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda bu merkezin yiyeceklere olan bağımlılıkla da ilişkisi olabilir. Uzmanlar yüksek glisemik endeksli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini, böylece fazla yemenin ve aşermenin engelleneceğini düşünüyor. Yüksek glisemik endeksli yiyeceklere örnek olarak ekmek ve patates verilebilir. Abur cubur diye nitelendirdiğimiz boş kalorili kırıntılar da yüksek glisemi içeriyor ve obezlik nedeni oluyor.