Prostat Kanser Riski Önlenebilir


Prostat kanseri riskini önleyici tavsiyeler Dünya Kanser Araştırma Vakfı tarafından yeniden açıklandı. Bu tavsiyeler özellikle agresif prostat kanserini azaltmaya yönelik.

Agresif prostat kanseri üzerine yapılan en yeni araştırma Beslenme ve Kanser dergisinde yayınlandı. Sonuçlara göre en belirgin öneriler arasında egzersiz ve yeme alışkanlıkları gösteriliyor. Yiyeceklerin düşük kalorili gıda maddeleri arasından seçilmesi tavsiye ediliyor.

Toplam 2.212 erkek üzerinde yapılan araştırmaya katılanların yaşları 40 ile 70 arasında değişiyordu. Araştırma sırasında Gleason ölçeği kullanılarak hastaların prostat kanser ilerleme (agresiflik) düzeyi ölçüldü.

Araştırmacılar haftada 500 gramdan az kırmızı et tüketen erkeklerin prostat tümörü riskinin büyük ölçüde düştüğünü gözlemledi.

Uzmanlara göre erkeklerin büyük çoğunluğu prostat kanserine yakalanma riskine sahip ancak kanserin ne kadar hızlı ilerleyeceği veya ilerlemeyeceği yaşam tarzıyla belirleniyor. Araştırmanın sonuçları, halihazırda prostat kanseri olmuş erkeklerin bile ‘yaşam tarzında değişiklik yapmak suretiyle’ kanseri yavaşlatabileceğini gösteriyor.

Prostat kanserinden korunmak için erkeklerin günlük diyetlerine şu yiyecekleri eklemeleri öneriliyor:

Domates, karpuz, baklagiller (özellikle fasulye), soya fasulyesi, brokoli, yeşil çay,  ve sarmısak.

Ayrıca egzersiz de prostat kanseri riskini azaltma yöntemlerinin olmzsa olmazı. Günde en az 20 dakikalık yürüyüşler öneriliyor.

Kısaca prostat kanserli erkeklerin bile kanserin ilerleme hızını kontrol altına alabileceği, bunun için yeme alışkanlıklarına dikkat ederek egzersiz yapmaları öneriliyor.



Prostat ve Testis Kanseri

Movember

One thought on “Prostat Kanser Riski Önlenebilir”

  1. ilave olarak ; kavrulmamış kabak çekirdeği….kavrulmamış kabak çekirdeği içindeki *Fitosterin* adlı madde , prostat büyümesini tamamen engellediği gibi ; prostat kanserini de engelliyor (muş)

Comments are closed.