Enerji İçecekleri İşe Yarıyor mu?


Kentucky Centre College tarafından yapılan bir araştırma enerji içeceklerinin etkinliğini inceledi.

Geçen gün Internet’te bir TV sunucusunun fotoğrafı dikkatimi çekti; şahsın elinde Red Bull enerji içeceği vardı. Kocaman içeceği sımsıkı tutmuş farkında olarak ya da olmadan reklam yapıyordu.

Peki bu içecekler ne işe yarıyor?

Yapılan en yeni araştırma enerji içeceklerini değişik kafein kaynaklarıyla karşılaştırdı. Araştırmacılar çift-kör yöntemi uygulayarak klinik deney yaptılar. Çalışma sonuçları henüz yayınlanmadı ama Amerikan Psikoloji Derneğinin yıllık konferansında dinleyiciyle paylaşıldı.

Araştırmacı bilim kadını eşiyle birlikte markette alışveriş yaparken eşi enerji içeceklerinin işe yarayıp yaramadığını yüksek sesle düşünmüş. Ve araştırma fikri orada oluşmuş. Bu incelemenin electroencephalograph (EEG) cihazlarıyla rahatlıkla yapılabileceğini düşünen bilimci kolları sıvamımş. EEG cihazları beyin dalgalarını ölçmekte kullanılıyor

İnceleme sırasında katılımcılara üç çeşit içecek verildi: su, kafeinli su ve enerji içeceğiyle karıştırılmış su. Üçüncü seçenek 5 saat boyunca enerji verdiği iddia edilen, aynı zamanda B6 ve B12 vitaminleriyle niasin ve folik asit içeren bir markanın su ile karışmış hali. İçeceklere tatlandırıcı, lezzet verici ve gıda renklendiricileri de eklendi.

Bu içecekleri içen katılımcılar dikkat testine tabi tutulduktan sonra beyin dalgaları ölçüldü. Yukarıda anlatılan üçüncü çeşit içeceği alan katılımcılar daha çabuk tepki verse de beyin aktiviteleri kafeinli su içenlerden daha ileri performans göstermedi.

Enerji içeceği marketi an itibariyle ateş altında! Birçok olumsuz yan etkileri açıklanmış durumda hatta bazı inceleme sonuçları ölümcül bile olabileceğini açıklıyor. Bunlara rağmen bu tür içecekleri tüketip tüketmemek sizin seçiminizdir.