Aspirin Terapisi ve Kadınlarda Kolon Kanseri


En yeni çalışma sonuçlarına göre, her iki günde bir alınan Aspirin kadınlarda kolon kanserini yüzde 20 oranında önlüyor. Bu uygulamaya kısaca “Aspirin Terapisi” deniyor.

Daha önce yapılan çalışmalar Aspirin kullanımının erkeklerde kolon kanseri riskini azalttığını bulgulamıştı, bu çalışma ile kadınlarda da aynı sonuçlar görüldü. Toplam 30 bin kadının 18 yıl boyunca gözlemlendiği çalışmada, katılımcıların yarısı her iki günde bir düşük dozda Aspirin aldı, diğerlerine plasebo (boş ilaç) verildi.

Uzmanlara göre, bir gün durup bir gün alınan düşük dozda Aspirinin kolon kanser riskini azaltması oldukça önemli bir sonuç. Eğer reçetesiz satılan Aspirin gibi bir ilaç, iki günde bir alınmak suretiyle kalın bağırsak kanserinin önüne geçebiliyorsa bu mucizevi ilacın bir marifeti daha bulunmuş oluyor! Ancak göğüs kanseri ve akciğer kanserine karşı Aspirinin etkisi görülmedi.

Yalnız uzmanlar “Aspirin terapisini”, ilacın yan etkilerinden dolayı, tüm kadınlara önermiyor. Bildiğiniz gibi Aspirin mide kanamalarına neden olabiliyor ve beyin kanaması riskini de arttırıyor.

“Aspirin terapisine” başlamadan önce hekimle konuşarak uygun olup olmadığına karar vermek ve kesinlikle kendi kendine Aspirin almaya başlamamak gerekiyor.  Ayrıca Aspirin almaya başlayanların bu ilaca güvenerek yıllık sağlık testlerini atlamamaları da hatırlatılıyor.

Sonuç:

Kadınlar doktorlarına danıştıktan sonra “Aspirin terapisine” başlayıp başlamamaya karar verebilir ve araştırma sonuçlarının doğrultusunda olası kolon kanseri riskini düşürebilir.

2 thoughts on “Aspirin Terapisi ve Kadınlarda Kolon Kanseri”

  1. BİR YANLIŞ YAPMAYIN, MUTLAKA DOKTORUNUZA SORUN.
    BİLGİÇLİK TASLAYAN BİR DOSTUM, HER GÜN BİR ASPİRİN YUTTU,
    SONUNDA BAŞINA BELAYI ALDI. KULAK ZARINDA KISMİ ERİME OLDU.
    ŞÖYLEKİ, BAZI SESLERİ DUYAMAZ OLDU. YÜKSELTİCİ KULAKLIK
    İŞİNE YARAMADI, YAVAŞ DUYDUĞU SESLERİ DUYDU, AMA İYİ DUYDUĞU SESLERİ DAYANILMAZ YÜKSEK DUYDU. VARLIKLI OLDUĞU İÇİN, AMERİKAYA GİTTİ, SESLERİ O ŞEKİLDE AYIRIP YÜKSELTEN CİHAZ YOKMUŞ. İSRAİLE GİTMEĞE KALKTI, RAPORLARI ÖNCEDEN GÖNDERDİ, CEVAP, GELME BİZDE DE ÇARE YOK, DEDİLER.
    ASPİRİN DEYİNCE, ÜÇ ÇEŞİT VAR . NORMAL ASPİRİN, CORASPİN,
    BEBE ASPİRİNİ. DOKTORUNUZ SİZE, GEREKLİ DOZDAKİ ASPİRİNİ VERİR, SİZE İLAÇ OLUR. FAZLASI DA, BİR TARAFINIZI ERİTİR, TELAFİSİ İMKANSIZ ZARA VERİR.
    ADALET VE TABABETTE HERKESİN FİKRİ VARDIR. ANCAK, BİLGİSİ OLMAYANIN FİKRİ DE OLAMAZ, PALAVRASI OLUR.

    SEVGİ VE SAYGILARIMLA

    1. Evet. Zaten yazımızda da sık sık “Doktorunuza danışmadan kendi kendinize aspirin terapisine başlamayın” diyoruz. Hekim tarafından yönlendirilmek ŞART.

Comments are closed.