Chat, SMS, Mesaj,Text, Sosyal Medya ve Sessizlik


SMS mesajları yazarken, text gönderirken ya da chat yaparken karşıdan gelen sessizlik! Ya da isterseniz aniden oluşan sosyal medya sessizliği diyelim!

Sosyal araştırmacılar “Çoğunuz, birden karşı taraftan gelen sessizliği, fark etmişsinizdir” diyor ve bu tür sessizlikler konusunda kuşku duymanızı tavsiye ediyorlar. Amerikan araştırmacıları text mesajlaşmaları sırasında [SMS yazarken] oluşan dijital sessizliğin “bahane bulmak amaci içerdiğini ve yalan işareti” olduğunu söylüyorlar.

Yevgeny Yevtushenko tarafından söylenmiş şu söz adeta doğrulanıyor: Doğru olması gereken şeyler suskunlukla yer değiştirdiğinde ortaya çıkan şey sessizliktir; sessizlik ise kocaman bir yalan..

Peki Amerikan araştırmacıları başka neler bulgulamış? Dijital ortamda yalan söyleyenler, yani text yazarken, sosyal medyada diyalog esnasında, chat yaparken ya da telefonda anlık mesajlar paylaşırken, yazdıklarında daha fazla düzeltme yapıyor ve daha kısa cevaplar veriyorlar.

Araştırmacılara ve tecrübeli SMS’cilere göre, dijital konuşmalar yalana müsait ortamlar. Karşı taraftakinin doğru söyleyip söylemediğini anlamak oldukça güç. Normal hayatta yüzyüze iken bile yalanı yakalamak zordurı, dijital ortamda bu iş daha da zorlaşıyor çünkü ne ses duyuluyor ne de mimikler görülebiliyor. Kurnaz birisiyle yazışıyorsanız karşıdan gelen yalanların tümünü doğru sanmak işten bile değil. Araştırmacılar “İnsanoğlu yalanı deşifre etmekte çok beceriksizdir” diyor. Eğer dürüst insanlarsak, karşımızdakine inanmaya kodlanmışız!

Araştırma Nebraska-Omaha Üniversitesinde gerçekleştirildi ve uzmanlar online yalan yakalamak adına epeyce kafa patlattılar. Bu süreçte araştırmacılar bir bilgisayar programı oluşturdular. Program online bir konuşma şeklindeydi. Bilgisayar başına oturan 100 katılımcı chat yapmaya başladı ve bu süreçte toplam 30 soru soruldu. Katılımcılardan soruların yarısına “yalan cevap” vermeleri istendi. Araştırmacılar yalan cevaplar sırasında katılımcıların daha çok uğraştığını, silip yazdıklarını, bolca düşündüklerini ve cevapları yeniden okuyup edit ettiklerini gördü. Oysa yalansız cevaplar anında yazılıyordu.

Bulgular Akademik Bilgi Sistemleri Dergisinde yayınladı. Her ne kadar online ortamda chat yaparken yalan söyleyenler birden sessizliğe bürünüyor veya uzun sürede cevap veriyorlarsa da, araştırmacılar chat sırasında çabuk cevap vermeyen kişileri hemen suçlamamak gerektiğini hatırlatıyor.

Ayrıca araştırma sonuçları Mikrosoft Kinect çalışmalarında insan davranışlarına da ışık tutacak. Araştırmacılar daha fazla bilgi tabanı oluşturmak üzere veri toplamaya devam ediyor. SMS mesajları sırasında, chat yaparken ya da sosyal medyada yalan söylüyor musunuz? Birden bire sessizliğe bürünenlerden misiniz? Hımm.. Yoksa iflah olmaz bir yalancı mısınız?

Uzak mesafeli yalanlar.. Belki de uzaktaki sessizlik!

6 thoughts on “Chat, SMS, Mesaj,Text, Sosyal Medya ve Sessizlik”

  1. uzun bir aralık sonrası cevap yazanlar … aynı anda birisiyle daha yazışanlar olabiliyor .. bu da , benim tesbitimdir..

    1. Evet başkasıyla [başkalarıyla] aynı anda chat yapıyordur. O da mümkün ama o da yalan kapsamına giriyor! Yazıştığı herkese, o anda başkalarıyla da yazışmakta olduğunu bildirmediği için, yalan kapsamına giriyor. Böyle bir açıklık getirmeyi ihmal ettiği için “ihmalden dolayı yalan” durumu yani.. Farklı bi yalan şekli.. hmmm.. hmmm…

  2. Yalancıyı iyi tanırım bu konuda pek çok deneyimim var 🙂

    1. Yalancıyı iyi tanıyor olman iyi yalan söylediğinede delalettir.

  3. Memleketimizin % 50 si yalancıyı talancıyı tanımıyor diyebilirmiyiz. Yada %50 miz yalancı diyebilir miyiz..

    1. Yalancıyı iyi tanıyor olman iyi yalan söylediğinede delalettir.

Comments are closed.