Kurban Bayramının Düşündürdükleri


 

Kurban Bayramı Hazreti İbrahim’in oğlu İsmail’i, Allah yolunda kurban etmeye hazırlanışı sırasında kendisine gönderilen bir koyunu temsilen kutlanır. Bayram aynı zamanda Hac mevsiminin bitişi demektir.

Çocukluğumda kurbanlarımızı babam keserdi. Sabahın ışımasıyla kalkar bayramlaşırdık, babam bayram namazını takiben daha önceden alıp beklettiği kurbanımızı tekbirler getirerek keserdi. Bu aksiyonu izlemek benim için hiç mümkün olmadı. Babamın bıçağı kurbanın boğazına o ilk sürüşünü seyretmeyi hiç beceremedim. Ama kan akıtıldıktan sonra bir kabulleniş ve kardeşlerimle birlikte tüm gücümüzle, tek başına koca kurbanı kesen, babamıza yardım şeklinde devam ederdi. İşin en güzel kısmı da kesim bittikten sonra sabah kahvaltısında tüm ailenin kurban kavurması yemesiydi. Bazen de ciğer kavurma!

Kurban bayramının ilk günü hep koşuşturma ile doludur. Özellikle büyükler, kurban kesmişlerse, bölüştürme işlemi yaptıklarından çok meşgul olurlar ve yorulurlar. O nedenle genelde ilk gün bayram ziyaretleri yapılmaz. Ama bayramın ikinci gününden sonra akrabalar, komşular ve diğer yakınlarla bayramlaşılır. İşte benim için o zaman bayram başlardı! Yeni giysiler, dağıtılan harçlıklar, armağanlar, şekerler ve kolonya. Özellikle kolonya kokusu bana hep bayram kokusu gibi gelir.

ABD bayramları kendi vatanımda yaşadığım bayramlardan daha farklıdır. Farklılık en çok ziyaretlerde kendini gösterir çünkü ev gezmesi yerine geniş mekanlarda, aynı kültürü paylaşan insanların, yemek yemesi ve bayramlaşması şeklindedir. Benim için eski bayramları özleyiş herkesinkinden daha farklı çünkü çocukluğumdaki bayramlar hem kendi ülkemde yüz değiştirdi, hem de ABD’de farklı bir perspektiften kutlanır oldu. Yani Türkiye’de bayram kutlama ayrıcalığını, değişmiş olsa dahi, özledim.

ABD müslümanları bu bayramı kurban kesmek, ibadet etmek ve sosyal birliktelikler eşliğinde kutlarlar. Bazıları çocuklara armağanlar verir, büyük şölenlerle yemekler yenir ve bol bol dua edilir.

ABD hükümeti, müslümanların büyük günlerini hatırlamakta pek başarısız sayılmaz. Her ne kadar Kurban Bayramı federal tatil değilse de, posta servisi daha önceki yıllarda kurban bayramını kutlama çabasıyla posta pulları basmıştı. Pullar işletmeleri, eğitim kurumlarını ve müslüman düşünceye destek veren diğer vakıf ve kuruluşları hedeflemişti. Bu sene bu tür bir uygulamanın olmayışının en büyük nedeni Federal hükümetin bütçe sorunları gerekçesiyle kapalı olmasıdır.

Dediğim gibi Kurban Bayramı ABD’de federal tatil deği, belki zamanla bu mümkün olur. Buna karşın bazı İslam kurumları tatil olur ve camiler ibadet için dolar taşar. Bazı eyaletlerde müslüman çocuklar okullarında izinli sayılır ki aileleriyle birlikte bu bayramı kutlayabilsinler.

Çocukluğumdan anılar ve ABD kutlamalarını burada yazmamın bir nedeni de çocuklarımla paylaşma çabası. Dedim ya, bayramlar farklı bakış açısından kutlanır oldu! Ben de çocuklarıma bu yazıyı armağan ediyorum, Kurban Bayramı kahvaltısını müteakip okunacak yazıyı bulduk! Bakalım bayram onlara neler düşündürüyormuş..

One thought on “Kurban Bayramının Düşündürdükleri”

  1. Siz bize gelin, ben bir kurban keseyim, beraberce ciger kavurur yeriz ve hikayelerimizi paylasiriz…. Bende bu Turkiye’deki eski bayramlari ariyorum, fakat bulamamizin sebebi babamizin artik yanimizda olmamasi, dolayisiyla ayni gelenekleri takip etmememiz, olabilirmi…

Comments are closed.