Down Sendrom Nedir?


Down sendromu genetik bir bozukluktur ve bu bozuklukla doğan çocuğun kromozom sayısında fazlalık vardır.

Kromozon fazlalığı ömür boyu sürecek sorunlara neden olur. Örneğin zihinsel gelişmede sorunlar oluşturabileceği gibi fiziksel gelişimi de erteler ve diğer problemlere de neden olabilir.  Genelde çocuklar arasında öğrenme zorluklarına neden olan bozuklukların en bilineni down sendromdur.

Erken teşhis ve çocuğun çevresindekilerin bilinçlendirilmesi, down sendromu yaşanan evlerde bu sorunu kabullenmek adına bir nebze kolaylık sağlar. Çünkü down senromu ile doğanlarda kalp hastalıkları, kalp ve damar problemleri, demans (akli sorunlar), duyma sorunları, görme bozuklukları, iskelet, idrar yolları ve tiroid hastalıkları görülebilir.

Annelerin down sendromlu bebek sahibi olma olasılığı yaşla birlikte yükselir.

İleri yaşlarda hamile kalan kadınların çocuklarında daha sık down sendrom görülür ve bu hastalık iyileştirilemez. Buna karşın erken teşhis sayesinde anababaların bilinçlenmesi sağlanır. Bu programlar sayesinde çocuğun konuşma, fiziksel, çalışma ve eğitim alanlarında hayat becerileri arttırılır. Down sendromlu birçok kişi mutlu ve üretken yaşayabilir.

Unutmayalım ki down sendromunun şiddeti, ya da seviyesi, farklıdır. Bazıları down sendromu bozukluğuna rağmen okulda okuyup iş sahibi olabileceği gibi, diğerleri ömür boyu ciddi bakıma ihtiyaç duyabilir. Ve unutmayalım, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günüdür. Bilinçlenelim!

Otizm ile ilgili yazılarım:

Susam Sokağı ve Otizmli Çocuk

Hamilelikte Diyabet ve Otizm

Otizm Neden Tırmanışta?

Tablet Bilgisayarlar ve Otistik Cocuklar

Kan Testiyle Otizm Teşhisi

Otistikler İçin ABD’de Neler Yapılıyor?

Otizm Tedavisi Yeterli mi?

Otistiklere Oksitosin Hormonu