Boğaz Ağrısına Karşı Şifalı Çay


Kış ayları geldiğinde, nezle ve grip sezonu başladığında, boğaz ağrıları da artıyor. Sizlerle boğaz ağrısı çayının tarifini paylaşacağım.

Bu çayın içindekileri öğrendiğinizde şifalı bir içecek olduğuna kendiniz karar vereceksiniz. Zahmetsizce yapılarak bir süre buzdolabında saklanabilecek bir bitki çayından bahsediyorum. Boğaz ağrısına iyi geliyor, bunun ötesinde nezle, grip veya soğukalgınlığı gibi rahatsızlıkları önleme amacıyla da içiliyor. Biraz kırgınlık, yorgunluk, ya da rahatsızlık hissetmediğiniz zamanlarda, moraliniz düşük olduğunda içildiğinde rahatlatıyor. Yalnız bu çay hiç bir şekilde bir ilaç yerine geçemez ama şifalı gıda maddelerinden oluşmuş sağlıklı bir içecektir. O nedenle ciddi bir hastalık durumunda ilk başvurulacak şey doktora danışmak olmalıdır.

Çayın yapılışına geçmeden önce kısa bir hikaye paylaşmak istiyorum.

Geçen sene bir arkadaşıma Peru’dan aldığım, alpaka tüyünden dokunmuş, bir atkı hediye etmiştim. İki gün önce o arkadaşımla kahve içmeye çıktık. Kendisine hediye ettiğim atkının/ hastalığını nasıl iyileştirdiğini anlattı. Hayretler içinde dinledim. İki hafta önce üzerinde bir kırgınlık varmış, kötüye gideceğini duyumsamış ve boğazını sararak sıcak tutma isteği hissetmiş. Hemen kendisine armağan ettiğim atkı ve benden geçecek iyi enerjilerin kendisini kısa sürede iyi edeceğini düşünmüş. Bir gün, bir gece atkıyı boynuna dolamış ve hiç çıkarmamış.

Arkadaşım bu sürenin sonunda, plasebo etkisi de diyebiliriz, kendisini iyi hissetmiş ve hastalığı atlatmış. Herşeyin kafada bittiğine, kendi kendimizi iyileştirebileceğimize güzel bir örnek. Ama her rahatsızlık böyle kolay iyileştirilmiyor; işte o nedenle hekimlerimiz var!

İsterseniz bu çayı “Fatoş’un boğaz ağrısı çayı” diye düşünerek için. Belli olmaz, benden gelen iyi enerjiler sizi de kısa sürede iyileştirebilir.

Çayın hazırlanışı:

Bir kavanoza, yıkandıktan sonra, kabuklarıyla dilimlenmiş limon ve bal koyalım. Ağız tadına göre miktarı belirleyip dilimlenmiş taze zencefil ekleyelim. Taze zencefil bulamazsanız, öğütülmüş kuru zencefil de kullanabilirsiniz. Bu karışım buzdolabında bir ya da iki gün içinde jel halini alıyor. İçmek istediğinizde bir çorba kaşığı jel bir çay fincanına konulduktan sonra üzerine sıcak su ekleniyor. Kavanozda kalan kısmı 3 ay boyunca buzdolabında tutulabiliyor. Bu kolay, sağlıklı ve lezzetli çayı (bal, zencefil ve limona alerjisi olmayan) herkese tavsiye ederim.

IMG_7270

IMG_7272

IMG_7274

IMG_7277

IMG_7281