Fotoşop – PhotoShop

PhotoShop – Fotoşop

Aman bizde adet böyledir
Güzeli fotoğraflarlar
Çirkini fotoşoplarlar

Bir üniversite projesi olarak fotoşop (photoşop) çalışması yapılmış. Bu çalışmayı yapan genç bayan kendi fotoğraflarını hem fotoşoplu hem fotoşopsuz paylaşmış.

Fotoşop konusunu okul projesi olarak yapan bu genç kadın şöyle diyor: Fotoşop her zaman kendini ele verir, ama birçok insan hala fotoşoplu kadınların magazinlerde, reklamlarda, sosyal medya sitelerinde boy gösterdiğini anlamaz!

Kendisi bu çalışmaya başlarken depresif hissetmekten çok ilhamlanmış. Malum biz kadınlar hep bakımlı ve güzel görünmek isteriz ama etrafta her zaman çok daha iyi görünenlerin olduğunu da biliriz. Buna fotoşoplu ünlü ve ünsüzleri de ekleyince depresif hissetmek söz konusu olabilir ama bu genç kadın, tam tersine, esin bulmuş. Bu öğrenci 24 yaşında ve üniversite finalleri için bir proje hazırlaması istenmiş. Proje sırasında kendi fotoğraflarını kullanarak ‘önce ve sonra’ şeklinde fotoşop prosesini özetlemiş. Fotoşop kullanmasını iyi bilen bu genç bayan, 14 yaşından bu yana fotoşop kullanıyormuş. Medyayı meşgul edecek iyi bir proje çıkarmış ve tabi iyi not alabilimek için biraz da felsefe yapmış!

Daha sonra Huffington Post Gazetesinde çıkan yazısında şunları söylüyor:

Güzellik magazinlerinin fotoşop kullanma alışkanlığını hepimiz biliyoruz. Bu konuya biraz daha dikkatli bakmak istedim, eğlenceli bir konu! Benim çıkış noktam genelde kadın tüketicilerin, modellerin ve ünlülerin magazin ve reklamlardaki resimlerine bakarak gerçek hayatta da öyle olduklarını düşünmeleri. Magazinler öyle çok fotoşop kullanıyorlar ki bence sattıkları ürünü reklam yapacaklarına fotoşop reklamı yapsalar daha iyi!! Tüketici fotoşoplu imajlara öyle alıştı ki aldandığını bilse bile görmezden geliyor, akıntıya kapılmış ve kabullenmiş görünüyor. Bu nedenle fotoşop çalışmalarının ve dijital edit işlemlerinin ne kadar ileri gittiğini göstermek istedim.

Genç öğrenci bu çalışma sırasında topladığı dijital imajların üzerindeki filtreleri kaldırarak gerçek imaja ulaştığında gördüklerinin tiksinti verici olduğunu söylüyor. Ve bu nedenle uzun süredir fotoşoplu figürlere baktığımız için biz insanların bakış açısının çarpıtıldığını düşünüyor.

Dijital imaj kritikleri de aynı fikirde.

Kadın magazinlerinden Verily eleştirmenleri şöyle diyor; kadının çilleri, göz kenarındaki kazayağı, pek de gergin olmayan cildi kadına güzellik, doğallık, ve samimi bir tanım verir. Kadın bu özelliklerini kutlamalı. Oysa günümüz kadını kendi karakteristiğinden utanıp, uzaklaşıyor. Çareyi fotoşopta bulmuş gibi görünüyor.

Fotoşop ile maliyetsiz güzellik! Nelere para vermeniz gerekmez? Göz kalemi, göz farı, rimel (maskara), kaş kalemi, göz beyazlatıcısı, kontakt lensler, ruj, fondoten, girginletici tonik, gözenek küçültücü, saç boyası. Ayrıca kozmetik cerrahiye de gerek yok çünkü göz büyültme, burun düzeltme ve yeni bir görünüm için plastic ameliyata gerek kalmadı. Evet! Fotoşop ile guelliğinizi ölümsüzleştirin. Fotoğraflarınızı fotoshop tornasından geçirip dağıtın, eğer günün birinde yüzyüze karşılaşmayacaksınız!
Fotoşop ile maliyetsiz güzellik! Nelere para vermeniz gerekmez? Göz kalemi, göz farı, rimel (maskara), kaş kalemi, göz beyazlatıcısı, kontakt lensler, ruj, fondoten, girginletici tonik, gözenek küçültücü, saç boyası. Ayrıca kozmetik cerrahiye de gerek yok çünkü göz büyültme, burun düzeltme ve yeni bir görünüm için plastic ameliyata gerek kalmadı.
Evet! Fotoşop ile güzelliğinizi ölümsüzleştirin. Fotoğraflarınızı fotoshop tornasından geçirip dağıtın, eğer günün birinde yüzyüze karşılaşmayacaksınız!
Kısacık kollara ve bacaklara son! Bu fotoğrafta kısa kollar ve bacaklar yüzde 50 oranında uzatılmış..
Kısacık kollara ve bacaklara son! Bu fotoğrafta kısa kollar ve bacaklar yüzde 50 oranında uzatılmış..
Fotosopla genç ve güzel kalın. Kocanızı da eve bu şekilde bağlayabilirsiniz, belki!
Fotoşopla genç ve güzel kalın. Kocanızı da eve bu şekilde bağlayabilirsiniz, belki!
Etraftakileri çatlatacak pürüssüzlükte bir cilt.. Mükemmel canlı bir cilt ve ışıl ışıl sağlıklı saçlar için fotosop kullanın!
Etraftakileri çatlatacak pürüssüzlükte bir cilt.. Mükemmel canlı bir cilt ve ışıl ışıl sağlıklı saçlar için fotoşop kullanın!

In case you want read the article in English..