Yemek Daveti


En yeni çalışmalardan birinin sonuçları gösteriyor ki ailesiyle yemek yiyen çocukların obez olma oranı daha düşük. Bunun en önemli nedeni aileyle birlikte yenen yemeklerin [genellikle] sağlıklı seçenekler içermesidir. O nedenle bu yazı bir yemek daveti niteliğindedir! Ailenizin her fırsatta birarada yiyeceği yemeklere davet!
Aynı çalışmada, ailesiyle birlikte yemek yiyen çocukların daha az abur cubur tükettikleri, daha az yemek seçtikleri ve daha çok sebze meyve yedikleri bulgulanmış.aileyemegi2
Bütün bu araştırmaların ötesinde, birlikte yemek yemek aile fertlerini birbirine yaklaştırır. Aile içi interaksiyon (iletişim, konuşma, etkileşim) çok önemlidir; fertlerin birbirine inanma ve güvenme güdüsünü geliştirir. Aile içi etkileşim için birçok fırsat söz konusudur, bunlardan biri birlikte yemek yemektir.
Uzmanlar, ailelerin haftada 2-3 kez yemekte bir araya gelmesini ve birbirlerini dinlemelerini öneriliyor. Bunu yaparken televizyonun kapatılması ve sosyal medyadan uzaklaşılması salık veriliyor.
aileyemegi4
Sanırım, en azından yemek yerken, hayatımızın içine örülmüş elektroniklerden, videolardan, televizyondan ve her türlü medyadan uzaklaşarak biraz ara vermek hepimizin ihtiyacı! Konuşmak ve birbirimizi dinlemek de!
Ben büyürken akşam yemekleri erken yenirdi. Tam o saatlerde televizyonda kardeşleriminle ilgiyle izlediğimiz programlar olurdu. Ancak aile geleneği olarak yemeklerden önce yapılan ilk şey televizyonun kapatılmasıydı. Yemek sırasında TV’nin kapanmasına karşın, dört kardeş dördümüz de aile yemeklerinden hoşlanırdık. Bunda en büyük pay, usta bir hikaye anlatıcısı olan babamındır. Her seferinde yeni bir hikayeyle yemek masasını eğlenceli bir sınıfa çeviren babam, gençliğine ait hikayeleri, kendi anne ve babasına ait gerçekleri, geleneklerimizi, yaşama ait birçok şeyi ve daha önce hiç duymadığımız, birbirinden komik Nasreddin Hoca fıkralarını masa başında anlatır bizim de katılmamızı beklerdi.
aileyemegi5
Yazımın girişinde bahsettiğim çalışma sağlıklı çocuklar yetiştirmek için “birlikte yemek yemeyi” öneriyordu. Ben bir adım daha ileri gidiyorum ve diyorum ki: Hem sağlıklı çocuklar yetiştirelim hem de konuşarak onları sahip oldukları geçmişlerinden haberdar edelim.
Takdir edersiniz ki günümüzde kuşaklar arasında bağlantı, İnternet’in de etkisiyle, her gün biraz daha azalıyor. Değişik kuşakların birlikte zevkle yaptığı aktiviteler bulmak imkansız değilse bile zor hale geliyor. Bilmediğimiz yaşanmışlıkları, yetişmekte olan kuşağa aktaramadığımız için kuşaklar arası bağlantıda kesintiye neden oluyoruz.
aileyemegi3
Birlikte yemek yeme alışkanlığına yeniden dönmeli ve hikayeleri paylaşmaya başlamalıyız. Yemek masasında birçok şey konuşulur, düşünceler üretilir ve hatıralar biriktirilir. Ben bunu ilk elden tecrübeyle biliyorum.
Fırsat buldukça büyüklerin geçmişlerine ait hikayeler dinleyelim, dinlemekle yetinmeyelim; ardımızdan gelenlere aktaralım.  Hem sağlıklı yemek alışkanlıkları olan kuşaklar yetiştirelim hem de kuşaklar arası bağlantıyı koruyalım.
Sağlıklı ve geçmişinden haberdar gençler yetiştirmek hepimizin görevidir. Aile yemeğine davetlisiniz!
aileyemekte