Çocuklara iPad’li Tuvalet Eğitimi


Yanlış duymadınız! Çocuklara tuvalet eğitimi verirken iPad kullanma modası çıkmış..
Dün akşam TV’de tuvalet eğitimi ve iPad bileşimi bir ürün tanıtılıyordu. Ürünün adı: CTA Digital 2-in-1 Potty. Bu ürünün üzerinde aktivite seti bulunyor. Anlayacağınız çocuk oturağına iliştirilmiş bir iPad paneli yapmışlar. Çocuk lazımlık üzerinde otururken iPad ile oynayabilecek, aynı zamanda iPad her türlü zarardan korunsun diye bir de koruyucu kılıf iliştirilmiş.

Amaç, çocukların minicik yaştan itibaren teknoloji ile yetiştirilmesi. Gerçekten mi? Siz buna inanıyor musunuz? 2 yaşından küçük çocukların elektroniklere bağımlılığını teknoloji ile yetiştirilmek olarak mı düşünüyorsunuz?
Çocukların teknolojiye böylesine bağımlı yetiştirilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Amerikan Çocuk Gelişimi Derneği, 2 yaşın altındaki çocukların monitör karşısına geçirilmemesi gerektiğini öğütlüyor. Çünkü teknolojiye bağımlılık denen şey gerçek bir bağımlılıktır. Elektroniklere bağımlı olan herkes bilir ki kısa süreli ayrılıklar bile mutsuzluk ve endişe demektir. Sürekli İnternet başında olan herkes bilir ki elindeki klavye ya da telefon alınacak olursa bir nevi travma etkisi oluşur. Dediğimi sınavdan geçirmek isterseniz, telefonunu kaybetmiş birine bakın! Öfkeyi ve telaşı ve endişeyi rahatlıkla görebilirsiniz!
Çocuklara tuvalet eğitimi veren iPad’li edevatı satın alanlar çocuklar değil, anababalardır. Hepimizin Internet bağımlılığı, ya da daha genel anlamda elektronik bağımlılığı, göz önünde bulundurulursa en azından bebekleri bu kıskaçtan uzak tutmanın gerekliliği anlaşılır. Online bağımlılığımız öyle bir noktaya geldi ki, 18-29 yaş aralığındaki insanlar koku alma duyusunu kaybetmeyi, elektroniklerden uzakta kalmaya yeğliyorlar. Bu demektir ki, sosyal medya olmaksızın temel yaşam aktivitelerini yerine getiremeyeceğini düşünen bir nesil yetiştirilmiş!
Hayat yaptığımız seçimlerdir. Anababalar çocukları yönlendirir. Eğer 2 yaşın altındaki bir çocuğa bugün iPad’lı lazımlık verirsek, yarın büyüdüğünde sosyal medyadan yoksun bırakılırsa, koku alma özelliğinden daha fazlasını yitirmeye hazır olacaktır.

oturak ve ipad

Fatoş’ça:

Bir anne olarak çocuklara minicik yaşta teknoloji vermekten yana değilim. Anneler çocuklarının tuvalet eğitimini eski yöntemlerle vermelidir. O kadar küçük bir çocuğu iPad’li tuvalet eğitimi verip teknolojiye bağlayarak beyinsel gelişimine katkıda bulunulacağını da düşünmüyorum. Düşündüğüm şey ebeveynler olarak bugün önlem almazsak, yarın “monitör kafalı” mantarımsı çocuklarımız olacak. Halihazırda olmadıysa!