Enerji İçecekleri


Enerji içeceği nedir? Özellikle yorgun gençlerin ilgisini çeken enerji içecekleri, ihtiva ettiği kafein, uyarıcı madde özü ve karbonhidrat nedeniyle geçici enerji veren sıvılardır.

Spor içeceğiyle karıştırmamak gerekir çünkü spor içecekleri fiziksel aktivite sonucu kaybedilen su, elektrolit ve minerallerin vücuda kazandırılması için içilir. Oysa enerji içecekleri kısa sürede uyarabilmek için bol kafein ihtiva eder ki bu da susuzluğa neden olur. Son zamanlarda piyasaları altüst eden enerji içeceklerinin en belirgin özelliği yüksek dozda kafein içermesidir.

Bu içecekler genelde geç vakitlere kadar ders çalışarak ödev bitirmeye uğraşan öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Amaç içildiğinden kısa bir süre sonra bünyede bir patlama yaratarak geçici enerji sağlaması. Ayrıca öğrencilerin bu içeceklerin tesirini daha fazla hissetmek, yani, uzun süre ayakta kalabilmek için, alkolle karıştırdıkları da biliniyor.

2008 yılında ABD başkanlık seçimlerine adaylığını koyan Sarah Palin de elinde enerji içeceği ile sıkça görüntülenmişti. Onun bu içecekleri tüketmesinin nedeni, tahmin edeceğiniz gibi, yoğun koşuşturmalar sırasında yorgun hissetmemek ve uzun saatler boyunca verimli çalışmaktı.

Pediatrics in Review dergisinin Şubat sayısında yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre enerji içeceklerini alkolle karıştıran gençlerin hayati tehlikeyle karşı karşıya olduğu yazıyor.Kafein normalde kalp atışını hızlandırıyor, bir de alkol eklenince kalp ritminde bozukluklar meydana geliyor. Bu süreç, alınan alkol ve kafein değerlerine bağlı olarak, çok tehlikelidir. Alkol ve kafein karışımı, alkol zehirlenmesine de neden olabiliyor.

İçeceklerin satışı sırasında kullanılan pazarlama teknikleri oldukça cazip! Şişelerin üzerinde “bağışıklık sistemini güçlendirir” diye yazıyor. Ayrıca performansı arttırdığı ve kafayı iyi hissettirdiği de ekleniyor. Bunun üzerine araştırmacılar içeceklerin muhteviyatını, yararlarını ve risklerini araştırmaya karar vermiş görünüyor.

Enerji içeceklerinde bol miktarda kafein, B vitamini, şeker, torin, ginseng ve guarana bulunuyor.  Gençlerin fazlasıyla ilgisini çeken bu muhteviyat, zaten gençler için market edilen içeceğin, kapış kapış gitmesine neden oluyor.  Hatta bazı markalar alkolle karışık satılıyor.

Burada iş doktorlara düşüyor. Doktorların gençlere kafein alıp almadıklarını sormasi ve uyuşturucu alışkanlıklarını didiklemesi bekleniyor. Ayrıca gençleri günlük egzersiz, düzenli uyku ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda  bilgilendirmeleri isteniyor.  Bu arada gençlerin enerji içecekleri kullanıp kullanmadıklarının anlaşılabileceği düşünülüyor. Ayrıca anababaların da enerji içecekleri hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor çünkü bu içecekleri alkol ile karıştıran gençlerin hastanelik oldukları bilinen bir gerçek!

 

One thought on “Enerji İçecekleri”

  1. Sıkı bir kafein bagimlisiyimdir. Sınav dönemlerinde enerji iceceğini çok tuketenlerdenim. Ama herhangi içecekleri ilaçlarını yada uyuşturucuları alkolle karistiranlari anlamıyorum. Dünya üzerinde bu karışımlar yüzünden yeterince sevdigimizi kaybettik zaten. Madem saçma bir şey yapıyoruz kuralına uygun yapalım.
    Yazın için teşekkürler. Bu benim için çok anlamli.

Comments are closed.