Yaşlanan Nüfus ve Sağlık Teknolojisi


Yapılan bir anketin sonuçlarına göre, 10 yaşlı Amerikalı hastadan 4’ü medikal ekipman teknolojisinin nasıl çalıştığını bilemiyor. Yaşlı hastaların istediği şey, yeni teknolojinin doktor tarafından açık açık anlatması.

Paylaştığım bu sonuç ABD’ye ait çok yeni bir gerçek. Türkiye’de tanık olduğum bir olayla, bu anketin sonuçları pararlellik gösteriyor.
Ağrılardan şikayetçi anneme, doktoru yeni bir makinayla tedavi önerisinde bulundu. Annem kendisine makinayla ilgili bilgi veren doktoru dikkatlice dinlemesine rağmen tam olarak anlayamadığını, birçok şeyi ilk kez duyduğunu söyledi.
Hem eğitimli hem de zehir gibi annem doktorun anlattıklarını neden anlayamamıştı? Bence en az iki nedeni var. Birincisi yepyeni bir teknolojiden bahsediliyordu ve annem teknik dille karışık anlatılan medikal açıklamalardan fazla birşey anlamadı.  İkincisi ise doktorla harcanan zaman yeterli değildi ve istediği gibi soru-cevap yapamadı.
Annemin durumunda bir çok hasta olduğuna inanıyorum. Doktor muayenehanesinden ayrılan birçok yaşlı hasta, sonuçları ve yapılacakları tam olarak anlamadan, belki oradan ayrılırken daha çok karışmış bir kafayla evlerine yollanıyor.
Bütün zamanların en bilinçli annesi, doktorlar zorlandığında hastalık tanısı bile koyabilen, her türlü medikal alet ve edevattan anlayan, konuya komşuya öğreten annem demek ki yeni teknolojiden söz edilirken halkanın dışında kaldı. Benim annem bile yeni makina hakkında yeterli bilgi alamadan doktor ofisinden ayrıldıysa bunun üzerinde düşünülmelidir!
ABD’li hastalar da aynı sorunla karşı karşıya. Anneme akran veya daha yaşlı Amerikalı hastalar (65 ve üstü), medikal teknolojiyi ve kullanılan terimleri (terminoloji) anlamakta güçlük çekiyorlar.
Linkage Teknoloji Anket sonuçlarına göre 65 ile 100 yaşları arasındaki Amerikalı hastaların üçte biri doktorun veya aileden birinin yeni teknolojiyi anlatmasını istiyor.
Yapılan anket 1.789 yaşlı Amerikalıyı kapsıyor. Katılanların yüzde 41’inin sahip olduğu bir PC ve yüzde 61’inin sürekli kullandığı bir cep telefonu var.  Yüzde 33’lük bir kısmının İnternet bağlantısı var ama diğer teknolojilere adapte olmakta zorlandıklarını söylüyorlar. Katılanların sadece yüzde 3’ünün iPhone gibi akıllı telefonu, yüzde 3’ünün tableti, ve yüzde 8’inin laptop bilgisayarı olduğu saptandı.
Katılımcıların yüzde 40’ının tansiyon aletine, yüzde 17’sinin diyabet ölçer cihaza ve yüzde 2’sinin elektronik ilaç kutusuna sahip olduğu bulgulandı.
Yaşlı hastalar yeni ve değişen teknolojinin kendilerine öğretilmesini istiyor ve bunu yapacak kişinin doktor olacağını düşünüyor. Oysa ABD’de doktorlar ba iş için düşünülebilecek en son görevlilerdir.
Anket sonuçları, yaşlı hastaların yeni teknolojiyi çekinmeden kullanabilmesi için öneriler sunan bir rapor yayınladı. Önerilen çözümlerden bir tanesi, yaşlı hastalarla doktorlar arasında daha uzun ve detaylı konuşmaların yer alması. Hemşirelerin ve teknik elemanların yaşlı hastalara teknoloji öğretme konusunda eğitilmesi.
Yaşlı hastalar medikal masrafların fazlalığından da şikayetçi. Yeni üretilen medikal bir aleti almaya ve kullanmaya yanaşmayan yaşlılar, fiyatların yüksekliğinden şikayetçi. Eğer yeni teknolojinin hastaya maliyeti azaltılabilirse, deneyip öğrenmek istiyorlar.
Başka bir öneri de yeni yapılacak medikal cihaz dizaynlarının yaşlılara uyumlu olmasıydı. Raporda yaşlı-uyumlu ekranların, puntoların, menülerin, ses ayarlarının ve app’lerin (telefon uygulamalarının) düzenlenmesi konusunda teşvikler ve tavsiyeler yer aldı.
Anketle ortaya çıkan bir başka çarpıcı sonuç da, normalde yeni bir teknoloji üretilirken hedef kitlenin görüşlerine baş vurulurken, 65 yaş ve üzeri gruptan şimdiye kadar hiç görüş alınmamış olmasıydı.
Anket sonuçları çok değerli bilgiler ortaya çıkardı.  Önümüzdeki birkaç yıl içinde yaşlı ABD’li hastalar, anket sonuçları doğrultusunda yaşlı-uyumlu medikal cihazlarına kavuşurken doktorlarıyla uzun ve detaylı konuşmalar yapacağa benziyor.
Belki anket sayesinde cihazlarda fiyat kontrolü bile devreye girebilir ki pahalı olduğu için kullanılmayan yeni medikal cihaz teknolojisi yaygınlaşsın.
Rapor sonuçları dünyanın başka yerlerindeki yaşlı hastalar için de geçerli olabilir. Annem de dahil 65 yaş üzeri hastaların teknolojik bilgi yetersizliği açıkça ortadadır.
Daha gençler olarak bizler bile yeni teknolojileri yakalamakta güçlük çekerken ebeveynlerimizin güncel olmasını beklemesek de, doktorların yaşlı hastalarıyla biraz daha çok zaman harcamalarını talep edebiliriz.
Bu yazım da ilginizi çekebilir..
Sosyal Medyada uyum.. Yeniler ve eskiler.. Yaşlılar ve gençler…

One thought on “Yaşlanan Nüfus ve Sağlık Teknolojisi”

  1. Merhaba,
    Geronteknoloji üzerine bazı makaleler ararken neredeyse yok denecek kadar azdır. Ancak paylaşımınız sonrasında önemli bilgiler edinmiş oldum. Kendimi de size tanıtmak istiyorum. Akdeniz üniversitesi gerontoloji bölümü mezunuyum. Böylesi paylaşımların artması gerekmektedir. Farkındalığın bu alanda oluşturulması gerekmektedir. Bununda önemli bir ayağını sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlardır. Sizden bir ricam olacaktır. Eğer yaşlılara yönelik Türkiye’de geliştirilen veya Türkiye’de uygulanan teknolojiler varsa lütfen mail adresimde paylaşır mısınız?

    Teşekkürler

Comments are closed.