Çay Keyfi

Taze çay keyfi ile yazmak gibisi yoktur. Şimdi olduğu gibi.. Bir yandan çayımı yudumluyorum bir yandan sizlere laf yetiştiriyorum. Taze demlenmiş, ışıltılı, berrak, mis gibi kokan bir bardak çayı hiç bir içeceğe değişmem.


Şimdi dünya ülkeleri arasında en çok çay tüketen ülke hangisi diye sorsam, Türkiye dersiniz.. Son günlerde İnternet’te dolaşan viral bir yazı ile bunu hep birlikte öğrenmiş olduk. Bahsettiğim yazıya göre Çinliler yılda 725 bin ton çay tüketiyormuş.

Çin en çok çay tüketilen ülke durumunda. Belki ‘yıllık çay tüketimi’ diye birşey var ama, ‘kişi başına çay tüketimi’ diye daha samimi bir terim de var. Türkiye’de olduğu gibi! Yılda kişi başına 3.5 kilogram çay tüketiyormuşuz. Bu durumda; Türkiye başta olmak üzere, İrlanda ve İngiltere kişi başına en çok çay içilen üç ülke! Yalnız bahsettiğim yazıya İran dahil edilmemiş. Tahmin edeceğiniz gibi İran da çay-sever bir ülkedir ama Türkiyeliler gibi derinlemesine ve gönülden bir çay kültürü yoktur. Bunu ben kendim gözlemledim!

derinlemesine ve gönülden çay kültürü

Çay, Türkiye’de yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çay olmazsa olmaz. Kırmızı renginden mi, sıcacık oluşundan mı, küçük kıvrımlı bardaklarda servis edilişinden mi bilinmez, çaya bir çoğumuz bayılır. Hele yeni demlenmiş taptaze çayın kokusu; iştah kabartan, başka alemlere götüren, mutluluk şırınga eden masalsı bir duyumdur.

Çayın tadına ilk kez bakan organımız dilimiz değil, gözümüzdür. O güzelim kırmızı renk, berraklık, üzerinden çıkan buhar ve tabi ki minik çay bardaklarının ve çay tabaklarının çekiciliği çayı bir kat daha mucizevi hale getirir. Sonra sıra gelir tadına bakmaya ve keyifle yudumlamaya.. Bardak bardak üstüne..

Taze, berrak ve demli bir bardak çayın verdiği keyif gibisi yoktur. Çay günün her saati içilebilir. Muhabbetle iyi olur ama yalnızlıkta da eşsiz bir arkadaştır çay..

Çayı çok seviyore.. Aww.. Nasıl diyore? Çaya bayılıyore :-\

Türk çayını tarçın ile de deneyin..

Aşağıdaki resim, ülkelere göre çay tüketimini görebilirsiniz. Daha büyük resim ve detaylı grafik için kaynakçaya tıklayın Çay keyfiniz bol olsun. Kaynakça

the-world-s-biggest-tea-drinking-nations_mapbuilder1