Sosyal Medyanın Gençliği


Sosyal medyada gezip tozuyoruz. Peki kaç yaşında olduğunu biliyor muyuz? Sosyal medyanın çocukluğunu hatırlayan olduğunu sanmıyorum çünkü tarihçesi 1969 yılına uzanır! Ama sosyal medyanın ilkgençliğini hatırlayan çoktur. Ama detaylarını bilen azdır. Aşağıda sosyal medyanın gençliğine ait birkaç mihenk taşı paylaşıyorum:

gencsm

Internet Gelişmeye Devam Ediyor.. Yıl 2005..

2005

Bebo isimli sosyal ağ blog sitesi yapmayı kolay ve çabuk hale getiren servis sunmaya başladı. Facebook, Harvard öğrencilerinden sonra lise öğrencilerini de siteye davet etti. YouTube kuruldu. Bu tarihte yaklaşık 8 milyar aktif web sitesi bulunuyordu.

2006

MySpace en popüler sosyal ağ olarak belirlendi. 2008 yılında Facebook meşhur olana kadar MySpace popüleritesini surdurdu. Twitter kuruldu. Facebook, 13 yaşından büyük, isteyen herkesi üye olmaya davet etti. Bu tarihte Google 25 milyar web sitesi, 400 milyon arama, 1.3 milyar görsel ve bir milyar civarinda hızlıi leti (SMS) yapıldığını açıkladı.

2007

Facebook ilgili ve bilgili kişileri davet ederek yeni app’ler oluşturmalarına olanak tanıdı. Apple ilk akıllı telefonu, iPhone, satışa sundu.

2008

Facebook en popüler sosyal ağ olarak belirlendi. Facebook Twitter’i satın alma girişimlerinde bulundu fakat hiç birinde başarılı olamadı.

2009

Facebook 200 milyon kullanıcısıyla en çok tarafik üreten sosyal site ilan edildi. Twitter popüler olmaya başladı. Microsoft’un sahip olduğu Bing Yahoo ile birleşti. Google en büyük arama motoru ilan edildi.
Dünya nüfusunun dörtte birinin Internet kullandığı, en az 27 milyar web sayfası ve toplam 1 trilyon URL olduğu tespit edildi.

2010

Facebook büyümeye, MySpace küçülmeye devam etti. Facebook ve Twitter ile baş etmeye uğraşan Google, Gmail’in bir yan ürünü olarak Buzz sosyal ağnı başlattı.
Apple, ileri multimedya ve Internet kapasitesine sahip iPad tablet bilgisayarlarını piyasaya sundu. Tarihte ilk kez, ABD başkanı Obama’nın seçim kampanyasında başkanın Facebook, Twitter ve MySpace hesaplarını idare edecek sosyal ağ menejeri pozisyonu oluşturuldu.

Internet kullanıcıları neredeyse 2 milyara ulaştı ki bu rakam dünya nüfusunun yaklaşık üçte biridir.

Yapılan bir araştırma Amerikalıların haber almak için gazetelere bakmak yerine sosyal medya ve kişisel haber siteleriyle birlikte Internet gazetelerinn tercih ettiğini tespit etti. ABD televizyon kanallarının hala tercih edilen haber alma yöntemi olduğu ancak kağıda basılmış gazetelerin yavas yavas hükmünü yitirdiği de bu araştırmayla anlasıldı.

2011

Sosyal medya hayatın vazgeçilmez bir parçası oldu, her yerden ulaşılabilir hale geldi. Facebook 550 milyon kullanıcıya ulaşırken, Twitter’da günlük 65 milyon tweet, YouTube’da günlük 2 milyar vidoa görüntülendiği bulgulandı. LinkedIn üyeleri 90 milyona ulaştı. Sosyal medya ticaretinde yüksek hacim tespit edilmesinin nedenleri akıllı telefonların ve tablet bilgisayarların yaygın kullanımına bağlandı. Mahremiyet ve şahsi bilgi hırsızlığı konuları gündeme oturdu. Apple’in Ping ve iTunes birleştirildi. 2015 itibariyle Internet kullanıcilarının 4 milyara yükseleceği tahminleri yapıldı ki bu rakam dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ıdır.

2012

Internet’te harcanan zaman en yüksek seviyeye ulaştı bunun en büyük bölümü kişisel bilgisayarlardan yapılırken, akıllı telefonlar ve tabletlerin yanında video oyunları, TV ve e-kitaplar da online bağlantı kapasitesine ulaştı.
En popüler sosyal medya siteleri olarak Facebook, Blogger, Twitter, WordPress, LinkedIn, Pinterest, Google+, Tumblr, MySpace ve Wikia gösterildi .

Sosyal medya kullanımında üç büyük neden olarak tanışma, bilgilenme ve eğlenme amaçları gösterildi. Like “hemen beğen” özelligi sosyal medyaya tanıştırıldı. Facebook bir milyar üye ile büyük bir ülke görünümü aldı. YouTube 800 milyon kullanıcısıyla hergün 1 trilyon video gösterimine olanak tanır hale geldi. YouTube kullanıcılarının yüzde 70’inin ABD dışında yaşayan ve 60 değişik lisan kullanan kullanıcılar olduğu tespit edildi. Apple Ping sosyal ağını kapattı ve iTunes üzerinde daha fazla zaman harcamaya başladı. Mahremiyet konuları güncelliğini sürdürmeye devam etti.

2013

Facebook 1.11 milyar kullanıcıya ulaştı. Twitter kullanıcıları 500 milyona ulaşırken yaklaşık 200 milyon kullanıcının aktif olduğu tespit edildi. Apple kullanıcılarının yaklaşık 50 milyar app yüklediği tespit edildi. Apple iTunes’i iyileştirip güncelledi, iPads sosyal oyunlarla cağ atladı. Yahoo Tumblr isimli blog ve sosyal ağ sitesini satın aldı. Tumblr 170 milyon kullanıcısı olan ve yaklaşık 100 milyon blog sayfasına sahip bir sitedir. Flickr 87 milyon kullanıcıya ulaştı.  LinkedIn üyelerinin yaklaşık 225 milyon olduğu buna karşın MySpace’in giderek küçüldüğü bulgulandı. Pinterest kullanıcılarının sayısı 48.7 milyona, WordPress blogcularının ise 74 milyona ulaştığı anlaşıldı. Google+ 343 milyon kullanıcıya, Reddit 70 milyon üyeye ulaştı.

En çok hacker yetiştiren ülke olarak Çin baş sıraya oturdu. Mahremiyet ve kişisel bilgilerin çalınması konusu güncelliğini sürdürmektedir. Dunya çapında toplam 156 milyon blog sitesi olduğu tespit edildi. Blogların, videoların ve podcast’ların üreticileri ve pazarlamacıları yönlendiren en önemli üç kaynak olduğu belirlendi.

Bir Avustralya araştırmasına göre sosyal medya kullanıcılarının yüzde 34’ü ofiste, yüzde 13’ü okulda, yüzde 18’i arabada, yüzde 44’ü yatakta, yüzde 7’si banyoda ve yüzde 6’si tuvalette bağlanıyor.  Astronotlar uzaydan sürekli tweet göndermeye devam ediyorlar.

Şimdi bir soru.. Sosyal medyanın gençliğini bilmeyen kaldı mı? Çocukluğuna ait hatıralar için tıkla!

sm