Atlanta’da Bir Avuç Kar


Amerikanın güneyi bir avuç karla boğuşuyor! Yanlış duymadınız, bir avuç kar. Bir dünya şehri olan Atlanta’ya 4 inç kar yağdı 6-7 santimetre) ve tüm şehir baştan başa paralize oldu!

Bu kadar kar, kara alışkın birçok coğrafyada pek ehemmiyetsizdir, ama Atlanta gibi Amerika’nın güneyinde ılıman kış iklimi yaşayan şehirler için hayatı felç edebilecek büyüklükte! Nedeni malum! Karlı ve buzlu şartlarda vasıta sürmeyi bilmiyorlar.

Amerika’nın güneyine iki gündür kar yağıryor ve yollar buza dönüyor. Kar miktarı fazla değil ama, hayat güneyde kaosa dönüşmüş durumda.

Bu kadarcık kar yağınca neler oldu?

  • Aslında komik gibi görünüyor ama Atlanta iki gündür ciddi çile çekiyor! Atlanta donanımsız ve hazırlıksız yakalandı!
  • Atlanta ve civarında bütün iş yerleri, kurumlar, ofisler ve diğer dükkanlar kapatıldı. Herkesin tek derdi bu kaosta eve ulaşmaktı!
  • Araçlardaki halk, ofis ve okul çıkışı buzlanma nedeniyle evlerine gidemedi. Arabalar 30 dakikada birkaç yüz metreden fazla ilerleyemez hale geldi, trafik kilitlendi.
  • Özel arabalar, otobüsler, okul taşıtları ve diğerleri otobanda mahsur kaldı. Otobanın görüntüsü tam bir keşmekeşti.
  • Mahsur kalma süresi kimi yerlerde 18 saate kadar çıktı.
  • Birçok trafik kazası yaşandı.
  • Okul çıkışı eve gitmek üzere okul otobüslerine bindirilen [4-5 yasındakiler de dahil] çocuklar, 12 saat boyunca otobüste aç, susuz, tuvaletsiz, annesiz kaldılar. Daha sonra “en ilk yardım” okul otobüslerine gönderildi; ordu Humvee araçlarıyla yiyecek ve su taşıdı.
  • Havaalanında ikibine yakın uçuş iptal edildi, şehir dizlerinin üzerinde yakarışa geçti!
  • Atlanta liderleri, hazırlıksız yakalanmıştı. Bazı liderler ve siyasetçiler ile belediye başkanı ve vali tüm sorumluluğun “hava durumu tahminleri” yapanlara ait olduğunu düşünüyor. Meteorolojistlerin söyledikleri gibi olsaydı, bu kargaşa yaşanmazdı. İyi tahmin yapamamışlardı! Toplam 8 cm kar yağacağını ve buzlu sartlar oluşacağını söyleselerdi yollar buzlanmadan, tuz serpilebilirdi. Meteorolojistler bu görüşe katılmıyor, savunmaya geçmiş durumdalar!
  • Bu arada, belediye başkanının önceki gün Twitter’da “Atlanta kara hazır” şeklinde bir tweet paylaştığı da biliniyor!
  • Yollarda yaşanan büyük kargaşanın bir başka nedeni olarak, ofis çalışanlarının aynı anda işi bırakarak eve gitmeye çalışması gösteriliyor. Atlanta şehir merkezi oldukça büyük ve kalabalık. Herkesin aynı anda işten çıkarak trafiğe girmesi, izdihama neden oldu.

Karda, kışta, soğukta, buzda mahsur kalanların kimi aç, kimi susuz, kimi hasta ve ilaçsız, kimi tuvalet ihtiyacında, kimi kalorifersiz arabada donma noktasında. Telefonlarının şarjı ve arabalarının benzini bitenler taşıtları otobanda terkederek yakınlarda bir ev bulmaya yola çıktı. Güneyin misafirperverliğiyle en güzel şekilde ağırlandılar. Bazıları ev eşyası ve mobilya satan dükkanlarda, bazıları marketlerde, itfaiye istasyonlarında, okullarda yatacak yer bulup kıvrıldılar. Başlarına tuvalet kağıdından yastık yaptılar, battaniyemsi birşey bulup uyudular.. Bu tür yerlede çalışanlar, mahsur kalmış halkı yiyeceklerle. içeceklerle, içten misafirperverlikle karşıladılar. Bazı dükkanlarda davetsiz misafirlere filmler seyrettirdiler, bazı yerlede rahatlatıcı yiyecekler sundular.

İki santimlik kar ve buz karışımı ile gelen Allah’ın rahmeti, Atlanta’da yaşamı felç etti. Benim bildiğim Amerikalılar dünyanın sonuna hazırlanıyorlar.. Bu kadar ehemmiyetsiz bir doğal olay sonunda yaşam paralize olursa, varın ötesini siz düşünün. Zombiler ve yürüyen ölüler gözününüzün önüne geliyorsa, yalnız değilsiniz! Atlanta bir avuç kara teslim oldu! Doğal afetler kapıyı çalmasın ama ya çalarsa?

atlanta3
Kilitlenmiş Atlanta trafiği
atlanat
Buzlanmış yollarda trafik kazaları
atlanat2
Tam bir keşmekeş
atlanta5
Evlerine ulaşamayanlar buldukları dükkanlarda uyudular
atlanta6
Kar ve buza alışkın olmayan Atlantalı trafikte kaos yaşadı
atlanta7
Okuldan eve gidemeyen binlerce çocuk okullarda mahsur kaldı
atlanta8
Okullarda mahsur kalan çocuklar yerlerde uyudu. Çocuklar hala evlerine gidip anneleriyle kucaklaşamadı.. Tam bir kriz!
atlanta9
Atlanta kaos yaşıyor! Binlerce insan hala yollarda mahsur. Suçlu kim? Hükümet mi yoksa meteoroloji mi? 29 Ocak 2014