14 Şubat Diye Uyduruk Bir Gün

 14 şubat sevgililer günü için valentin bişileri14 Şubat Sevgililer Gününü kutluyor musunuz? Bu günün anlamını biliyor musunuz? 14 Şubat tarihinde neyi kutluyorsunuz? Kiminle kutluyorsunuz? Fransızcamı mazur görün ama 14 Şubat uyduruk bir gündür!

Ben özel günleri kutlamam. 14 Şubat Valentine’s Day isimli günü hiç kutlamam. Ama aranızda kutlayanlar varsa şu kadarını söylemek istiyorum: Sevgililer Günü, romantik ilişkide olduğunuz birisine çikolata vermekten ibaret değildir. Sevgiliniz yoksa bile, ille de kutlayacaksanız, anababayla, çocuklarla, arkadaşlarla ve hatta komşularla kutlanabilir.

Eğer çocuklarla kutlayacaksanız hemen önlükleri takın ve çoluk çocuk mutfağa girin. Mayalı bir hamur hazırlayın. Çocukların eline plastik bıçaklar verin ve kalp şeklinde hamurlardan kabaran börek (pişi) yapın. Bişi veya çığırtma olarak da bilinir. Hep birlikte afiyetle yiyin. Eğer biraz fazla yapmışsanız diğer sevdiklerinizle paylaşın. Her gün 14 Şubat!

Mayalı hamur için malzemeler:

•          1 kahve fincanı yoğurt

•          1 çay bardağı ılık süt

•          2 yemek kaşığı sıvı yağ

•          1 yemek kaşığı kuru maya

•          1 fiske toz şeker

•          1 tatlı kaşığı tuz

•          1 su bardağı ılık su

•          2 su bardağı un (artı/eksi)

•          kızartmak için sıvı yağ

Hamur Mayalamak

Ilık süt, şeker ve kuru mayayı karıştıralım, süngerimsi bir hal alana kadar bekletelim. Bu süre 10 dakika kadardır. Daha sonra un, yağ, yoğurt ve tuz karışımını su ile yoğuralım. Biraz cıvık, ele yapışan bir hamur haline gelince yoğurmayı bırakalım. Hamurun bulunduğu kabın ağzını kapatalım ve kabarması için ılık bir köşede bekletelim. Yaklaşık iki kat büyümesi gereklidir.

Mayalı hamurdan kabaran börek (pişi) yapmak:

Mayalanarak kabarmış hamurdan küçük parçalar alalım. Un kullanarak oklava ya da merdane ile küçük hamurlar açalım. Bu işe çocukların minik elleri çok yakışır. Sonra minik eller plastik bıçakla kalp şeklinde hamurla oluşturur, anne de bunları kızgın yağda kızartır. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını çektirip, biraz soğuttuktan sonra miniklere ve büyüklere servis yapılır. Kalp şeklinde pişiler afiyet olsun! İsterseniz kızgın saç üzerinde ya da demir döküm tavada yağsız da pişirebilirsiniz.

Hamurun tamamını bitirmeniz şart değil. Buzdolabında kapalı kapta 2 gün bekletilebilir. Kutlarız! Artık çocuklarınız da 14 Şubat denen günün sadece sevgililer için olmayacağını, yalnızca sevgililerle kutlanmayacağını öğrenmiş oldu! Uydurmayalım efendim, uydurmayalım :-\

IMG_8060

IMG_8065

IMG_8067

IMG_8068

IMG_8069

IMG_8072

IMG_8071

IMG_8073

IMG_8064
İsterseniz kızgın saç üzerinde ya da demir döküm tavada yağsız da pişirebilirsiniz.

IMG_8066

One thought on “14 Şubat Diye Uyduruk Bir Gün”

  1. Fatoş sen delisin! 🙂 Ne yazı bekliyordum senden, neler yapmışsın, harikasın! Senin gibi farklı bir kadın tanımıyorum. Sevgiler.

Comments are closed.