Daha Az Yemek Yemenin Yolları


ABD’de son yıllarda porsiyonların büyümesi, obezliği en hararetli halk sağlığı sorunu halinde getirmiştir. Soru şu: Daha az yemek yemenin yolları var mı?
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre 1936 ile 2006 yılları arasında yemeklerin kalorisinde gözle görünür bir artış bulgulanmıştı. Örneğin herkesçe bilinen bir tavuk yemeğinin 1936’da porsiyon başına içerdiği kalori 228 olarak kayıtlara geçmişken, 2006’da bu sayı 576’ya çıkmıştı. Bunun nedeni gitgide artan refah ve iştah ile buna paralel büyütülen porsiyonlar olarak tespit edilmişti. ABD’de artan obezlik problemine bağlı olarak porsiyonların küçültülmesi ve bir oturuşta yenen yemeğin azaltılması için çalışmalar sürerken ilginç fikirler de bilimsel ortamda boy göstermeye devam ediyor.Bu çalışmalardan bir tanesi İtalyan restoranında gerçekleştirildi. Çalışma sonuçlarına göre evin dışında yemek yerken az yemenin yöntemi bulundu. Bu çalışma Journal of Consumer Research dergisinde yayınlandı.
Soru: Peki bu yöntem nedir?
Cevap: Yemek yerken büyük çatal kullanmak!

tal2

Araştırmacılar restorana gelen müşterilerin yarısına büyük çatalla, geri kalan kısmına küçük çatalla servis açılmasını sağladılar. Büyük çatal kullanarak İtalyan usulü makarna yiyen insanların, küçük boy çatal kullananlara göre daha az yediği saptandı. Bu durumda büyük çatal kullanılarak yemek yendiðinde beyne gönderilen mesajın “çok büyük parçalar halinde gereğinden fazla yemek yendiği” şeklinde olabileceği düşünülüyor. Gerçekte çok yenmediği halde beyne giden bu mesaj sayesinde kişinin doyma hissine kavuşmuş olabileceği tezi savunuluyor.

Ayrıca aynı çalışma sırasında büyük porsiyonlarda küçük çatalla sunulan yemekler, küçük porsiyonlarda büyük çatalla sunulan yemeklere oranla göre daha fazla tüketildi.

Bu çalışma şimdilik restoranda yiyenler için geçerli. Çünkü restorana gidenler normalde damak zevklerini tatmin etmek ve kendilerine verilen servisten zevk almak üzere dışarıda yiyorlar. Ve bunun için para ödüyorlar. Dolayısıyla içinde bulundukları ruh hali nedeniyle, “büyük çatalla az yeme güdüsünün” ev ortamından farklı olabileceği düşünülüyor.

Ayrıca araştırmacılar nelerin yemek yeme isteğini tetiklediğini bulurlarsa az yeme konusunda daha kesin çözümlerin üretilebileceğini düşünüyorlar.
Bu çalışmanın sonucuna göre, restorana gittiğimizde büyük çatalla yemek yersek daha az tüketmemiz mümkün olabilir. Büyük çatalla yemek yendiğinde fiziksel olarak doymak ile beynimizin doymuşluk hissettiği süre de kısaltılabilir.
Normalde yemek yemeye başladığımızdan tam 20 dakika sonra doymuşluk hissi hissediyoruz. Bu durumda ilk 20 dakika oldukça önemlidir. Hızlı yersek çok yemiş oluruz, oysa yavaş yersek 20 dakikanın sonunda ister istemez doymuşluk hissi hasıl olacaktır.çatal kaşık az yemek yemek
Fatoş’ça: Bu çalışma tuhaf gelse de hala konuşulan bir çalışmadır. Çalışmayı evde uygulamaya ne dersiniz? Masada az da yesek, çok da yesek  20 dakikanın sonunda doymuşluk hissederiz. Bir de bunun üzerine büyük çatalla yiyecek olursak iyice az yememiz mümkün olabilir. Hmmm.. Belki de evdeki çatal kaşık setini değiştirerek battal boya geçmenin zamanı geldi!! Belki de daha az yemek yemenin bir yolu büyük çataldır ya da büyük kaşık!
Kaynak:
Journal of Consumer Research