Dijital Fotoğraflar



Dün akşam CNN yaşlı bir kadının dijital fotoğraf çekme becerisini içeren bir program yayınladı. Kadın elinde bir dijital fotoğraf makinesiyle Sochi Kış Olimpiyatlarında bir buz hokeyi maçını fotoğraflıyordu. Ya da öyle sanıyordu! Çünkü kamerayı ters tuttuğu için maçı değil, kendi gözünü epeyce yakından fotoğraflamaktaydı.

Bu olay Rus televizyonları tarafından yakalanmış, ulusal programlarda eğlence maksatlı art arda gösterimişti. Dün akşam CNN’in yaptığı gibi! Ayrıca kendi gözünü fohoğraflayan kadının fotoğrafı tüm sosyal medyada anında en viral paylaşım haline gelmişti.

Bence gülüp alay etmek yerine empati duyulacak bir olaydır bu. Belki bizler değil ama annelerimiz, teyzelerimiz, büyükannelerimiz böyle bir hatayı kolaylıkla yapabilirler. Belki de yapmışlardır. Onların şansı, ulusal TV’de günlerce gülmece olarak gösterilmemiş olmasıdır.

Kıssadan Hisse: 2008 yılına eğitim amaçlı bir gezi için İrlanda’da bulunmuştum. Bir gün restoranda büyükçe bir grup halinde akşam yemeği yedik ve anı sabitlemek için garsondan grup fotoğrafı çekmesini istedik. 2008’de cep telefonları yaygındı, öyle değil mi? Oysa İrlanda’da, kalburüstü bir restoranda çalışan garson kadın sanırım hayatında ilk kez akıllı telefon görmüştü. Fotoğraf makinesi mi, telefon mu olduğunu anlayamamış, nasıl tutacağını bilememişti. Dolayısıyla elinde telefon, biraz mahçup, dakikalarca uğraşmıştı. Sonunda gruptan biri kalkarak kısa bir açıklama yapmış, elinde tuttuğu aygıtın bir telefon olduğunu, ama fotoğraf da çekebildiğini anlatmıştı. Bunun üzerine garson kadın hayatında ilk kez telefon kullanarak fotoğraf çektiğini söyleyip hepimizi şaşkınlığa uğratmıştı. Her ne kadar dijital çağda yaşıyorsak da, herkes her zaman dijital deha olmayabiliyor. Dijital dehalar da hata yapabiliyor.

Ne demek istiyorum? Hepimizin başına dijital facialar gelebilir. Benim iki çocuğum benden çok daha iyi fotoğraf çekerler. Bununla da kalmayıp en yeni teknoloji kullanırken efsane yazarlar. Ve bu gerçek, hepimizin gerçeği olabilir! Bir başka gerçek ise, bugün teknolojiyi kullanabilmemiz, yarın yeni gelecek teknoloji ürünlerini bu kıvraklıkta kullanabileceğimiz anlamına gelmez. Dijital yenilklerin de, dijital hataların da sonu gelmez!

Fatoş’ça:

Dijital fotoğraflar incecik çizgileri bile uçurum gibi gösterdiği için, selfie çekerken tutabildiğiniz kadar uzakta tutun! Işığı da iyi ayarlayın. Baktınız iyi çıkmadı, tekrar tekrar deneyin! (Selfie: Elde tutulan dijital edevat ile [fotoğraf makinesi de olabilir, telefon da] kendi fotoğrafını çekmek yani özçekim)   

 

Socie olimpiyatlarinda selfie

One thought on “Dijital Fotoğraflar”

  1. Siz gençlerde;sabanla tarla sürmeyi,tokuçla çamaşır yıkamayı,hamur yourup ekmek pişirmeyi,sabırla sizi ti ye alacak torun yetiştirmeyi bilmiyorsunuz ya….:) ha zaten onu öğrendiğinizde siz de ihtiyar olacaksınız ya….

    You young people; plowing plowing, hand washing with the dough knead bread baking, patiently raising grandchildren will eat you with t …. 🙂 ha already learned it when you do not know or you too will be old either ….

Comments are closed.